Feministiskt initiativ torgtalade under Europadagen

11 maj 2009

Feministiskt initiativs toppkandidat Gudrun Schyman höll torgmöten hela Europadagen den 9 maj i Stockholm. Fi-medlemmar delade ut ballonger och foldrar till lördagsfirande stockholmare. Turnén gick via Sergels torg och Medborgarplatsen till Drottninggatan i centrala Stockholm.

De etablerade partierna började sina kampanjer under Europadagen, medan Feministiskt initiativ blåste liv i EU-valkampanjen redan för en månad sedan. Det var mycket folk ute i alla åldrar och gensvaret blev positivt. Fi-medlemmar diskuterade med både unga och gamla om Fi:s valplattform.

Gudrun Schyman talade om hur viktigt det är med feminismen som analysverktyg i Europaparlamentets politik och hur hon ska undvika kvinnoutskotten när hon kommer till Bryssel.

– Kvinnors liv och rättigheter ska inte stå vid sidan. Det ska in i utrikes- och säkerhetsutskottet och det ska finnas med på alla dagordningar, sa Gudrun Schyman.

Cecilia Billskog, Femte kandidat till EU-valet talade om att hon vill exportera den svenska barnomsorgsmodellen. Hon talade också om vikten av att kvinnor ska ha rätt till sin egen kropp och att fri abort ska vara en mänsklig rättighet.

Linda Andersson, talesperson för Fi Region Stockholm höll tal om mänskliga rättigheter och asylrätten. Hon lyfte också fram vikten av att rösta i EU-valet och att det är viktigt att vi i ”världens mest jämställda land” fortsätter att driva kampen för mänskliga rättigheter och fler kvinnor i parlamenten.

– I parlamentet är sju av tio män, men av invånarna i EU:s medlemsländer är mer än hälften kvinnor. Det är dags att få det jämställt, sa Linda Andersson.

Cecilia Billskog var nöjd med dagen.

– Vi får ett väldigt positivt bemötande. Många kommer fram och önskar oss lycka till och tycker att det är kul att vi ställer upp i valet, sa en peppad Cecilia Billskog.