Torgmöte i Skärholmen om Bryssel

4 maj 2009

Under lördagen hölls det ett torgmöte i försommarvärmen i stockholmsförorten Skärholmen. Cecilia Billskog, Samuel Kvist och Linda Andersson talade om de frågor som de ser att det är nödvändigt att Fi driver i EU-parlamentet.

Cecilia Billskog, 5:e kandidat på FI:s EU-vallista var först ut och talade om sin hjärtefråga, aborträtten.

– Aborträtten är en fråga som vi för länge sedan lagt bakom oss i Sverige, nu kommer den upp bakvägen igen. Polen förbjuder abort och fler länder går åt den riktningen, det behövs verkligen feminister i Bryssel för att stoppa detta. Vi måste göra abort till en mänsklig rättighet, sa Cecilia Billskog.

Fi-medlemmar delade ut mängder med foldrar och rosa ballonger till alla solnjutande Skärholmsbor. Samuel Kvist, ledamot i Region Stockholms styrelse talade om representationen i de högsta EU-organen.

– Vi ser nästa bara män när de radar upp för fotografering, alla ministrar och ledare. Det är män som tar viktiga beslut för närmare en halv miljard människor. 250 miljoner av EU:s invånare representeras inte, det är verkligen ingen slump att kvinnors rättigheter står långt ner på dagordningen. Vi måste in och ändra på det, sa Samuel Kvist.

Linda Andersson, ledamot i Region Stockholms styrelse talade om de papperslösas rättigheter.

– Vi har idag en nära på stängd EU-gräns och hundratusentals människor som lever utan papper och utan några som helst rättigheter i EU. Många av dessa människor utnyttjas av giriga arbetsgivare och sexslavhandeln. Fi vill ha en asylrätt värd namnet och ett stopp för sexköp.

Alla tre talade om den viktiga symboliken om Fi kommer in i Bryssel. Det skulle ge inspiration till feminister över hela Europa och hela världen.

Under veckan som kommer har Stockholmsgruppen planerat in Fi-aktioner varje dag mellan tisdag och lördag. Nästa lördag är det Europadagen, startskottet på den mediala valrörelsen.