Fi firade fyraårsjubileum

5 april 2009

Feministiskt initiativ firade sin födelsedag den fjärde april. För fyra år sedan, 4 april 2005, kom Feministiskt initiativ ut på den historiska presskonferensen med hela den svenska politiska journalistkåren som publik. Bildandet att världens första feministiska parti var en nyhet som spred sig med mediebevakning från alla världsdelar.

Födelsedagsfirandet på restaurang Mommas inleddes med ett tal av Gudrun Schyman där hon pratade om hur Feministiskt initiativ tog form tiden före offentliggörandet, de första omtumlande åren och om framtiden. Schyman beskrev det fyraåriga partiets barndom som tuff och hård och att fyraåringen nu kommit in i trotsåldern och är på väg att bli stor. Det var ett tal som också pekade på möjligheterna och de ljusa förutsättningarna i EU-valet 7 juni. Endast 112 000 röster behövs för att Fi ska komma in i Europaparlamentet om röstdeltagande blir lika stort som sist, 38 %. Och i detta val har vi för första gången ett systerparti, spanska Iniciativa Feminista, som också kandiderar i EU-valet. Det feministiska initiativet sprider sig inte längre bara som rörelse, utan nu också som parlamentariskt initiativ över Europa.

Kvällen bjöd på en hel del allsång av specialskrivna låtar om Feministiskt initiativ, bland annat med den nyskrivna låten ”Fi må du leva” som sjöngs flera gånger.

Kvällen avslutades med ett personligt och reflekterande tal från Sofia Karlsson, tidigare talesperson. Hon berättade om presskonferensen 2005 och med mycket humor förmedlade hon hur det var att som medieovan talesperson hamna i medieskuggan av Gudrun Schyman. Sofia Karlsson berättade hur hon under de gångna åren blivit mer och mer ödmjuk inför det stora som Feministiskt initiativ är och det som alla hårt arbetande medlemmar har åstadkommit.

Allsången och talen gav ny kraft inför de kommande två månaderna fram till EU-valet!

Samuel Kvist