Inga fler bonusar till män

17 mars 2009

Moderaternas talesperson i jämställdhetsfrågor, Hillevi Engström, vill enligt Svenska Dagbladet idag införa någon form av bonus för att papporna ska stanna hemma mer med sina barn. Enligt en kartläggning som SvD gjort är nio av tio föräldrar i Stockholms län som tar ut vårdnadsbidrag just mammor.

Hon har tydligen drabbats av insikten att vårdnadsbidraget är en kvinnofälla. Att det skulle ta så lång tid för henne att förstå det kan man ju förundras över, särskilt som hon kallar sig feminist(!), men nu har hon i alla fall förstått saken rätt och det är ju glädjande.

Däremot är förslaget om en särskild pappapremie helt fel väg att gå. Varför ska män få bonus så fort de gör det som de förväntas göra? Allt fler verkar ju nu inse att bonusar inte passar sig på arbetsmarknaden så varför ska vi då införa det på hemmaplan.

Om moderaterna verkligen vill att kvinnor och män ska ta lika del av föräldraansvaret så måste man också förstå att kvinnor och män ska ha samma möjligheter på arbetsmarknaden. Individualiserad föräldraförsäkring och lagstadgad rätt till heltid är några av de reformer som krävs. Ett tips, från en feminist till en annan.

Gudrun Schyman