Skicka Haga-mannen på kurs!

25 februari 2009

Feministiskt forum måste våga gå från ord till handling. I helgen var ABF-huset i Stockholm fyllt av feminister, debatter och bokbord. Årets tema var kroppen och seminarierna handlade bland annat om kvinnas rätt till sin kropp, fundamentalism, transpersoner och biståndsarbete. Feministiskt initiativ fanns självklart på plats i alla rum.

På Feministiskt forum samlas kunskapen och här finns debatten och förståelsen för svåra och komplexa frågor. Här finns till och med lösningarna. Men vart tog de konkreta politiska uppmaningarna vägen? Jag ville komma därifrån uppfylld av politiska ställningstaganden och politiska mål. En känsla av att ”nu ska vi äntligen ut och” …och just det, göra vad? Debattera mera? Vi kan och vi vet och vi vill. Kom igen nu!

Till exempel så lös de konkreta förslagen med sin frånvaro under seminariet med Katrine Kielos, författare till boken Våldtäkt och romantik. Kielos vill att vi ska börja tala om våldtäkt. Inte bara om våldtäktslagstiftningen utan om själva våldtäkten och hur den kan kopplas till vår föreställning om sexualitet. Hennes analys är fullständigt strålande. Inget jag läst har så tydligt förklarat vad som händer med kvinnas kropp under en våldtäkt och hur kvinnor konstrueras som våldtäktsbara offer i vårt samhälle. Jag satt och rös under seminariet när hon läste ett stycke ur boken. Men jag vill ta frågan ett steg längre: Vad vill vi göra åt att kvinnor våldtas? Vad vill vi göra åt att det är kvinnorna som hålls ansvariga för att de blir våldtagna? Vad vill vi göra åt att kvinnor är rädda när de är ute? Och vad ska vi göra åt männen?

Feministiskt initiativ vill att det ska finnas kvinnojourer i alla kommuner men vi vill även att det ska finnas kriscentrum för män. Kriscentrum dit män kan vända sig och få hjälp med sitt våldsamma och destruktiva beteende. De behöver kanske gå på kurs? Gå en kurs i genus, maktanalys, jämställdhet och feminism. De kan lära sig att se strukturer och förstå sig själva och sitt beteende i ett större sammanhang. En grundkurs i förståelse för fenomen de själva aldrig kanske upplevt. Fi kan gärna sammanställa en sådan kurs. Någon som vill hänga med?

Cecilia Billskog
EU-kandidat för Feministiskt initiativ