Gudrun Schyman toppar Feministiskt initiativs EU-lista

7 februari 2009

Gudrun Schyman siktar på att sitta i Europaparlamentet efter valet i juni, och toppar Feministiskt initiativs EU-lista. På listans andra plats står Kirsti Kolthoff, före detta ordförande för Europeiska Kvinnolobbyn. EU-listan fastställdes på lördagen av Feministiskt initiativs kongress i Uppsala.

– Det behövs en tydlig feministisk röst i den europeiska politiken för att utmana den kompakta mansdominansen. Det förvånar mig att det är så lite politisk diskussion om EU-valet och inget parti nämner jämställdheten i EU, säger Gudrun Schyman.

På andra plats på EU-listan står Kirsti Kolthoff,. Fram till för några veckor sedan var hon ordförande för Europas största kvinnoorganisation, Europeiska Kvinnolobbyn, med 2 000 medlemsorganisationer.

– Den säkerhetspolitik som EU bedriver i dag varken skyddar eller involverar kvinnor. Kvinnors kroppar skändas systematiskt vid så gott som varje väpnad konflikt, samtidigt som det dör fler kvinnor av mäns våld i hemmet än antalet människor som dör på grund av krig och terrorism, säger Kirsti Kolthoff.

Kongressen valde en EU-lista på fem personer:

  1. Gudrun Schyman, Simrishamn
  2. Kirsti Kolthoff, Österbybruk
  3. Janerose Alvers, Ambjörnarp
  4. Liv Öberg-Nilsson, Bryssel/Malmö
  5. Cecilia Billskog, Stockholm