Öppet brev till Riksdagens EU-nämnd

15 januari 2009

Öppet brev från Feministiskt initiativ till Riksdagens EU-nämnd inför samrådet med regeringen

Flera domar i EG-domstolen de senast åren talar sitt tydliga språk. Terroriststämplingen på Iranska ”Folkets Mujahedin” (PMOI) är olaglig. Trots domarna har EU:s ministerråd röstat för att ha kvar den största iranska oppositionsgruppen på terroristlistan. Iranska regimen kan fortsätta med övergreppen på politiska motståndare genom att hänvisa till EU:s terrorlistning.

Vi från Feministiskt initiativ ser mycket allvarligt på hur EU:s rättsprinciper trampas på. Detta är inte bara ett svek mot oppositionen i Iran. Det är också ett fall för EU:s trovärdighet som rättssäkert. Carl Bildt kan med sitt veto rösta emot och häva terroriststämplingen.

Tomas Olsson, advokat vid Advokatfirman Silbersky, uttryckte sig mycket tydligt på en konferens om den olagliga terroriststämpeln måndagen den 12 januari:

”Att agera på ett sådant sätt från lagstiftarens sida, det skulle ju vara som om riksdagen vände sig mot en enskild medborgare i Sverige och sa: dina tillgångar tar vi, och går du till domstol, ja då tar vi dem igen, och får du rätt i domstolen ja då tar vi dem en gång till. Det är ju en form av laglöshet eller i vart fall en form av brist på respekt för de grundläggande principer som ligger till grund för rättsstaten, en sådan brist på respekt som utgör ett embryo till en totalitär stat.”

Risken med att inte häva terrorstämplingen av PMOI är en humanitär katastrof för iranier. Detta eftersom avrättningar i Iran rättfärdigas med hänvisning till terrorstämplingen. Dessutom hotas nu de 3 500 medlemmar av PMOI som befinner sig som flyktingar Ashraf i Irak, skyddade under fjärde Genèvekonventionen, av utvisning till Iran där de riskerar att torteras och avrättas.
Sveriges regering måste ta ledarskapet i att EU:s domstols beslut följs av ministerrådsbeslut så att fortsatt terrorstämpling av PMOI upphävs.

Kirsti Kolthoff
nominderad kandidat för Feministiskt initiativ till Europaparlamentsvalet 2009
Gudrun Schyman
talesperson för feministiskt initiativ och nominerad kandidat för Feministiskt initiativ till EU parlamentsvalet 2009
Stina Sundberg
talesperson för feministiskt initiativ.
Samuel Kvist
medlem Feministiskt initiativ