Bildt kan iscensätta rättsskandal

6 januari 2009

I morgon torsdag hålls en demonstration i Stockholm för att uppmärksamma och påverka ett borttagande av den olagliga terroriststämplingen av den iranska oppositionsgruppen ”Folkets Mujahedin”. Feministiskt initiativ ser allvarligt på att EU:s ministerråd flera gånger senaste åren har blundat för EG-domstolens domar; att Folkets Mujahedin inte är terrorister. Trots domstolsbesluten är listningen kvar. I mitten av januari kommer en ny omröstning och det räcker med en röst emot för att avskriva oppositionsgruppen från terroristlistan.

Jag utgår ifrån att Carl Bildt nu lägger in sitt veto och öppnar för den starka oppositionen som finns mot det snart 30 år långa diktatorsstyret av mullorna i Iran.

Under hösten har flera avrättningar uppmärksammats i Iran. Homosexuella har avrättats genom hängning på grund av sin sexuella läggning. Kvinnor stenas till döds för att de inte täcker sitt hår med slöja. Utbildningsgraden i landet har stadigt sjunkit och kvinnors lägre ställning på en rad områden är inskriven i lagen. Människorättskämpen och Nobels Fredspristagare Shirin Ebadis verkar sedan många år i Irans huvudstad Teheran. Hennes kontor har nyligen stängts av iranska myndigheter med anklagelser om att hon verkar som ett politiskt parti utan tillstånd.

EU ställer inte bara förhoppningar om ett demokratiskt Iran i skuggan, utan detta är också ett bevis på att EU förhandlar om sina egna rättsprinciper och kör över domstolsbeslut för att kohandla med en totalitär regim. Det är en rättsskandal. Jag utgår ifrån att Carl Bildt går från ord om demokrati till handling och röstar enligt EG-domstolens beslut.

Stina Sundberg
Talesperson, Feministiskt initiativ