Vacker midvinterkväll!

20 december 2008

Vi vill önska alla antirasistaktivister, queerproletärer och funkisfeminister en riktigt vacker midvinterkväll, den 21 december. Det är dagen då solen vänder och det går mot ljusare tider.

Att få några röda kalenderdagar i vintermörket är, om inte annat, välkommen OB-ersättning när vi jobbar oss igenom den kristna priviligerade kultur som råder i Sverige. Att det tänds ljus över hela staden förvandlar vintermörkret till något att se fram emot.

Men det som är ett problem är när vi alla förutsätts fira julen. När kristna traditioner uppvärderas och ges förtur och andra religösa traditioner nedvärderas som ”kulturellt avikande”. Varför får vi julpyssla i oändlighet men aldrig höra i skolan att vi ska ha det bra under ramadan eller pesach? Varför stoppas moskeérs böneutrop samtidigt som kyrkklockorna dånar? Varför har Säpo sett Koranen som bevismaterial när de ska hitta mistänkta ”terrorister” i Sverige, samtidigt som Bibelns snarlikna budskap läses ut i förskoleklasser?

Skolan och statsbildningen får aldrig tillåtas att aktivt propagera för den kristna religionen och än mindre osynliggöra andra religioners högtider och traditioner. Vi vill inte tvinga barn att i grundskolan läsa kristna sagor de inte är intreserade av. Vi vill inte att någon ska behöva ses som dåliga föräldrar för att de inte firar jul med sina barn.

Vi vill att alla ska ha rätten till ett utbildningssystem som står fritt från religiös påverkan och inblandning!
Det är en förutsättning för att framtidens generationer inte ska bli lika etnocentriska som regeringen och lika islamofobiska som Säpo.

Vi hoppas ni har det varmt och mysigt denna vinter!

Vänliga hälsningar
Jonas Göthner och Sissela Nordling Blanco
grundarna av Fi intersektionalitetsnätverket och medlemar i Fi Uppsala

PS. Är du Fi-medlem och vill vara med i intersektionalitetsmaillistan? Maila [email protected] så fixar vi det.