Om att sprida hopp

17 september 2008

Den här veckan gästbloggar Linnéa Sjögren på Fi:s webbplats.

Igår demonstrerade nätverket svart måndag och alla anslutna organisationer bl.a. Fi för att FRA-lagen ska rivas upp. En styrkedemonstration att få 300 personer att stå och frysa på Sergels torg i 6 timmar på en vanlig tisdag. Nästan alla deltagare hade tagit ledigt från jobbet för att visa sitt motstånd mot denna på alla sätt kränkande lag.

Från höger till vänster, partipolitiskt, organisatorisk och privat var där. Bloggare, journalister och jurister. Alla eniga i att lagen inte bara är odemokratisk och kränkande men också olaglig.
Budskapet var tydligt: gör om, gör rätt.

Fast i ärlighetens namn så tycker jag att det räcker med att riva upp. Det finns ingen anledning att snickra ihop en liknande lag för det är själva grundtanken som är problemet.
Vi kan inte skydda västvärldens demokrati genom att ta ifrån befolkningen sina demokratiska rättigheter. Men så sker över världen och så har skett sedan 11 september gav politiker världen över terrorister att skylla sin odemokratiska politik på. Personligen är jag hellre rädd för terrorister än för staten.

Informationen som FRA samlar in kan i fel händer få ödesdigra konsekvenser. Nu pratar jag inte bara om diktaturer utan också om helt ”vanliga” länder. Extremhöger och främlingsfientlighet växer sig starkare i Europa, homofobi och diskriminering frodas. I Sverige har vi främlingsfientliga krafter på frammarsch. Vill vi verkligen riskera att denna känsliga information hamnar i deras händer? Det vill inte jag.

I mitt tal tog jag utöver demokratifrågan upp faktumet att FRA har fått extra resurser som skulle kunna användas bättre. Varför inte öka lärartätheten eller anställa fler i vården. Pensionärer på vårdhem skulle kunna duscha varje dag med dessa pengar i verksamheten. Men nej, istället ska vi lägga pengarna på en olaglig lag som kränker integritet, skrämmer bort it-företag från Sverige och gör Norrmän och Samer förbannade. Det är ett omdömeslöst sätt spendera skattepengar. Lägg på detta att man ytterligare sänker skatten och försök sedan räkna ut hur i hela friden vi ska kunna höja lönerna i kvinnodominerade yrken, förbättra kvalitén i vården och ge barn och unga en god utbildning. Ekvationen går inte ihop.

Fredrik Reinfeldt säger att svenska folken inte förstår och inte kan förstå lagen. Men han har aldrig funderat på att han kanske bara är jävligt dålig på att förklara? Min devis är: om du kan förklara det ideologiska grunderna för en 10-åring så vet du att argumentationen håller. Svenska folket är inte idioter, det är lagen som är idioti!


Linnéa Sjögren är Ordförande för Fi Region Stockholm (FiRS), genusvetare och mest känd utanför Fi som bloggaren Tiarafeministen.

Övriga inlägg i serien:
Det är ni, vi och Fi
Om att äga och hyra
En snabblektion i feminism
Alla kan inte älska alla, men alla kan visa respekt

Linnéas egen blogg finns på tiarafeministen.blogspot.com