Golden Ladies – mina nya förebilder!

8 augusti 2008

Sista inlägget från Blomma Bladsdotter som den här veckan bloggat på Fi:s webbplats.

Golden Ladies håller hov! Jag sitter i publiken i Pride House och fascineras av denna äldre generation lesbiska kvinnor. De berättar hur det var förr, hur det kändes, hur man levde med det, hur det mottogs i de fall någon var öppen… Jag är djupt imponerad verkligen! Den äldre generationen kvinnor har alltid fascinerat mig; jag tycker det saknas en respekt för den äldre generationen och deras erfarenheter – och speciellt då kvinnorna. Äldre kvinnor känns som en av samhällets mest bortglömda resurser. Det är mycket lesbisk kamp, det är mycket feminism, och den yngre generationen tar för sig som aldrig förr, och det är superbra! Men varför inte slå sig till ro, hålla tyst, och lyssna till historier som snart bara kommer kunna återberättas i andra eller tredje hand?

Ålder generellt och sk ”ålderism” är en diskrimingeringsgrund som glömts bort. Det är märkligt, för vi alla kommer märka av den. Till skillnad från andra diskrimineringsgrunder som kan verka mer konstanta kommer de flesta att leva ett normallångt liv där de kommer positioneras totalt annorlunda beroende på levnadsår. Man kommer vara barn, tonåring, ung, vuxen, medeålders, äldre och kanske tillomed riktigt riktigt gammal, och man kommer få känna på hur både den närmsta omgivningens och samhällets förståelse av en förändras.

Det här med HBT-äldreboenden – är det en bra idé? Kommer det skapa segregering, eller kommer det vara enda sättet att behandla de allra äldsta HBT-personerna värdigt under deras sista år? Ibland väcker livet fler frågor än svar. Hursomhelst är det väldigt spännande att leva, och jag ser fram emot att bli gammal tant! När jag blir gammal ska jag ha en lång grå fläta…


Blomma Bladsdotter är en 26-årig lesbisk tjej som bloggar om feminism, infertilitet och könad kroppsidentitet. Hon bor i Stockholm där hon jobbar som personlig assistent. Då Blomma har en ovanlig könsbiologisk historia väljer hon att skriva under pseudonym, för att kunna fortsätta bli sedd som den biologiska kvinna hon ser sig själv som.

Övriga inlägg i serien:
Pride väcker den slumrande feministen i mig
Barnlängtan! Om infertilitet och genuspedagogik
Från homo till hetero; en diskursiv förvandling
Tvångskastreringsmantrat – vad ska jag tycka?

Blomma bloggar annars blomma.bladsdotter.se