Liten rapport från Pride

4 augusti 2008

I år var alla seminarier samlade i Kulturhuset i Stockholm. PrideHouse öppnade på måndagen med tal från Birgitta Stenberg (75 år) som talade från ett liv som aktiv sexradikal författare för den något yngre publiken att åldrandet är något att se framemot och att bli gammal är fantastiskt!

På tisdagen var Fi med i programmet med tre seminarier om Queerlitteratur, Eu-politik och lhbt-frågor och en queerfeministisk talkshow. I talkshowen pratade Sandra Dahlén med Maria Lönn om radikal femininitet och hur man genom att överdriva kvinnlighet/femininitet (ej vara lagom) visar på att kvinnlighet/feminititet inte är något ”naturligt” utan något som måste konstrueras för att finnas till. På så sätt kan föreställningar vad som är typiskt kvinnligt och manligt ifrågasättas.

På torsdagen diskuterades frågan i ett seminarium – Vad ska vi ha ett könsneutralt äktenskap till – med utgångspunkten att belysa varför detta ska anses som en särskilt viktig fråga bland många andra hbtq-frågor. Athena Farrokhzad uppmanade oss att se äktenskapet/partnerskapet som ett sätt att distribuera medborgerliga rättigheter/medborgarskap.

Fi-tältet i Pridepark öppnades på onsdagen för besökare i parken så att de kunde komma in för att diskutera och få information.

På lördagen var det parad!

Hälsningar från Europride 2008

Aase Hensvold


Feministiskt Initiativs seminarier under EuroPride

Läs Jan Magnussons rapport från Feminstiskt Initiativs aktiviteter under årets Europride.

Läs mer »