Stoppa den nya förföljelsen av romer i EU – bojkotta italienska varor!

30 juli 2008

Förföljelsen av romer växer fram i Italien och med nya lagar försvinner deras mänskliga rättigheter. Likheterna med 30-talets judehat i Tyskland är tydliga och Stina Sundberg, talesperson för Feministiskt initiativ uppmanar nu till bojkott av italienska varor.

Det italienska parlamentet tog nyligen beslut om att gruppen romer, vuxna som barn, ska registreras med fingeravtryck och foto. Samtidigt så ska immigranter utan uppehållstillstånd betraktas som brottslingar och kunna dömas med upp till fyra års fängelse. Lagarna bryter klart mot FN-konventioner om allas lika rättigheter inklusive rättigheten att få söka asyl i ett land.

Föraktet för romer växer och två tredjedelar av den italienska befolkningen vill idag driva dem ur landet. Nyligen utsattes ett romskt läger för mordbrand och ingen ingrep när två romska flickor drunknade inför en folksamling.

– Vi talar ofta om judeförföljelsen och säger att det aldrig ska ske igen, men vart är Europa på väg? De främlingsfientliga och nyfascistiska krafterna blir starkare och starkare medan vi bara tittar på. Det är dags att vi skickar tydliga signaler till Italiens premiärminister Silvio Berlusconi att han måste upphöra med detta, att vi inte accepterar en ny Mussolini-liknande era i Europa, säger Stina Sundberg, talesperson för Feministiskt initiativ.

– Kombinationen att registrera alla romer och sedan kunna fängsla dem om de bedöms vistas illegalt i landet är en utstuderad förföljelse som borde få vilken demokrat som helst att må illa, fortsätter Stina Sundberg. Det italienska parlamentet har ett ansvar att uppfylla FN:s konventioner om mänskliga rättigheter för minoriteter.

Feministiskt initiativ vill nu se en tydlig markering från den svenska regeringen, men även uppmana alla människor att protestera mot förföljelsen i Italien.

– Vi har alla ett ansvar att stoppa förföljelser av folkgrupper när vi ser att de växer fram. Gruppen romer råkar ut för orimliga beskyllningar om att orsaka samhällsproblemen i Italien. Vi har ett EU-land som har tappat den demokratiska kompassen, markera du också genom att bojkotta italienska varor!

Mer information:
Feministiskt initiativs pressjour 0706 100 191