Riksdagspartierna struntar i EU sista Almedalen före EU-valet!

9 juli 2008

Under Almedalens första tre dagar har ingen partiledare berört någonting kring EU-parlamentsvalet i juni 2009. Gudrun Schyman konstaterar att hon hittills är ensam partiledare att lyfta det stundande EU-parlamentsvalet. I EU-parlamentet beslutas i dag en rad avgörande frågor som i sin tur begränsar människors vardag.

– ”Det är ett problem för demokratin att EU-valet inte lyfts upp under Almedalsveckan. Vi ska komma ihåg att allt fler frågor beslutas i EU-parlamentet och det är oroväckande att intresset från våra ledande politiker är så lågt med tanke på det mycket låga valdeltagandet till EU-parlamentsvalet”, säger Gudrun Schyman, talesperson för feministiskt initiativ.

Feministiskt initiativ lägger under Almedalsveckan stort fokus på EU-valet och lyfter frågan om aborträtt som en mänsklig rättighet i hela EU. En annan avgörande fråga är att jämställdhet och tillväxt är ömsesidigt beroende av varandra för att EU:s framtida ekonomiska tillväxt ska fortsätta öka. Kvinnor är nödvändiga som barnaföderskor, men måste ha tillgång till arbetsmarknaden för att bli ekonomiskt oberoende. Gudrun Schyman betonade under sitt tal på Donners plats i Visby vikten av att luckra upp mansdominansen som hindrar dessa viktiga frågor från att komma upp på dagordningen.

– ”Ojojoj, vad många gubbar det sitter där. Gubbe, gubbe, gubbe, Merkel, gubbe, gubbe, gubbe… Kvinnor måste också formulera problemen i maktens korridorer, där problemen hanteras genom politiska beslut. Därför behövs det feministiska initiativ i EU-parlamentsvalet”, konstaterar Schyman.

Valdeltagande i förra EU-valet var under 40 procent. Feministiskt initiativ kommer som första parti som med en feministisk plattform någonsin att ställa upp i EU-valet.

För mer information:
Feministiskt initiativs pressjour 0706 100 191