Makt

27 juni 2008

Den här veckan gästbloggar Elin Alvemark på Fi:s webbplats.

Jag ska avsluta min bloggvecka på Feministiskt Initiativ hemsida under rubriken MAKT. Självklart är det den mest relevanta rubriken ur ett feministiskt perspektiv. Lyssna därför extra noga på mig nu. Lyssna på mig av den enda anledningen av betydelse, den anledning som ger mig all trovärdighet och en annan ingen. Jag är inte en del av en patriarkal kultur. Jag är en fri människa.

Då börjar vi.

Makt finns inte. Makt är en lögn. Den är patetisk. För att den är genomskinlig.

Idéen om makt är skapad av mannen, inte av människan och inte av naturen. Förutom att maktbegreppet är en klumpig och yxigt konstruerad kulturprodukt är det tyvärr så att det är just den stinkande och mest perversa fantasin om människan och naturen som tjänstgör som förhärskande religion i vår tid. Maktbegreppet är ett missfoster och en produkt och det är där vi lägger vår tillit och det är där vår kultur förvandlas till ett missfoster och reproduceras.

Män har skapat makten i en fåfäng tro att det är möjligt för dem att skrida genom tillvaron odödliga, ohotade, likt gudar över världen utanför dem. En lika orealistisk som vämjelig önskan. I sin filosofi, i sin vetenskap, i sina religioner, i sina ideologier och i sina relationer förvaltar de makttraditionen, tills de beslutar sig för att ge upp den.

Kvinnor dreglar över männens uppfinnig. De tänker på den. De studerar den. De doktorerar i den. De applicerar den på sina liv och sina kroppar. Vissa kvinnor förmår likt männen utöva makt även på världen utanför henne. Den kvinnan blir inte mindre vilseledd från sanningen om människan, men hon blir mindre perverterad.

Makt finns inte. Makt är en patetisk genomskinlig lögn. Ni hör Valarie Solanas genom mig men ni hör även framtiden. Så låt mig ta vid där hon avslutade och prata om framtiden.

Ibland frågar de oss som visioner, om alternativ, om målet med kampen.

Tänk dig världen utan makt.

Det är den vägen som är framtiden. Vi måste gå tillsammans. Vi måste ta varandras händer. Ta din väns hand! Tänk inte på makt! Vi är menade att leva tillsammans omgivna av kärlek. Vi måste förstå att lögn och sanning inte är samma sak. Vi måste tänka själva, vi måste sluta tänka mekaniskt. Tänka att peace love and harmony är något som har med 70-talet att göra. Vi kan inte vara lättlurade. Tro inte på makt, tro på människan. Jag står inte ut en minut till med att den som bejakar makt ska anses smart. Det är pinsamt!


Elin Alvemark är frilansskribent, Stockholms klubbdrottning, skivbolagsboss, redaktör för boken Könskrig, författare, konstnär, bloggare, samhällsdebattör. Eller så kan vi strunta i allt det där och konstatera att Elin Alvemark är Elin Alvemark.

Övriga inlägg i serien:
Respekt
Kärlek
Solidaritet
Frihet

Elin bloggar vanligtvis på hellyeah.webblogg.se och nås på [email protected].