Frihet

23 juni 2008

Den här veckan gästbloggar Elin Alvemark på Fi:s webbplats.

Nu får du välja min kära tant. Ska det vara frihet från, eller fri att!

Du kan leva ett helt liv med tankarna på vad du inte har, inte får och inte kan. Eller så kan du innan du går och lägger dig och när du vaknar varje dag tänka 5 minuter på allt du har, allt du kan och allt som du fått här i livet. Du min kära tant väljer om ditt liv ska förändras i en positiv eller negativ riktning. Ingen av oss andra bryr sig om vilket. Det är helt upp till dig. Men så är det också inte upp till någon annan än du själv att bestämma. Inte männen, inte dit kön, inte samhället – DU. Vad du har? Några dagar fram till den dag du dör.

Några ord på den vägen till min kära tant:

Här ska jag förklara varför du ska avbryta ditt traditionella politiska arbete 10 minuter och lyda mig. Lyd mig när jag ber dig låta mig slippa din indignation över orättvisorna i din omgivning och ditt förfasade utspel apropå ondskefullheten i diverse illdåd. För nu vill jag vill att du, ja, just du kära tant, ska ställa dig upp på en stol. Eller ännu hellre på köksbordet. Nu. Gläns för mig kärring! Glittra för mig brutta! Rotera långsamt mamma. Ta av dig den där löjliga minen. Sätt på dig något nobelt istället, något majestätiskt. Något med visdom, fräckhet och evighet. Ahh! Tack för den. Du vet att du var född till detta. Du knäcker bitch! Nu ler jag kvinna. Du skjuter ut höften och skådar horisonten. Behöver jag säga till dig att Du äter dom till frukost syster? Ha ha, Du vet redan allt det där. Att Du bländar killarna, bimbosarna och ditt eget bittra ego med det vitaste kvinnoljuset. Rotera igen människa. Ditt hår är så fint. Alla vet om att du har en klitta, alla tänker på det nu, att du har det. För alla står det klart. Du visar ALLA att det är DU som är ljuset som ska rädd oss ur skiten. Du är kvinna och det betyder bara en sak och allt annat är lögn. Blir det inte tydligt när du vågar pröva rollen kära tant? En enda gång kan du testa om du är drottning. Dina ögon är diamanter och din hud är som bara en kvinnas hud kan vara. Din kropp är sladdrig eller tuktad men ack så lämpad för hjältinnedåd! DU ska visa oss vad styrka är. DU ska visa oss vad skönhet är. Om du slutar ljuga för dig själv och alla andra får du beviset. Men Du behöver inga ord, ingen röst, inga förklaringar, inga argument, inga prestationer, inga betyg, intyg, satyg. Du behöver bara gå in i rummet. Du behöver bara visa dig. Det är det enda du behöver göra. I sanningens sken bleknar oväsentligheterna.

Om du glömmer det. Om du förnekar att det är så. Då går jorden under. Då krigar männen. Då smälter isarna. Då vinner lögnen över sanningen! Då blir vi aldrig fria. Då får vi aldrig reda på vad frihet är. Ställ dig på stolen kära tant!


Elin Alvemark är frilansskribent, Stockholms klubbdrottning, skivbolagsboss, redaktör för boken Könskrig, författare, konstnär, bloggare, samhällsdebattör. Eller så kan vi strunta i allt det där och konstatera att Elin Alvemark är Elin Alvemark.

Elin bloggar vanligtvis på hellyeah.webblogg.se och nås på [email protected].