Avskaffa heteronormen – avskaffa patriarkatet

4 juni 2008

Den här veckan gästbloggar Alexander Chamberland på Fi:s webbplats.

Jag är queerfeminist. Man kan fråga sig varför? Svaret är att jag är helt övertygad om att vi inte kommer kunna avskaffa patriarkatet om vi inte avskaffar heteronormen. Man kan fråga sig varför? Svaret är att så länge vi delar upp i kön, så länge vi har kvar heteronormen och den heterosexuella matrisen med man-kvinna förhållandet som norm, så kommer vi fortfarande att ha kvar könsrollerna. Den queerfeministiska analysen är att vi föds som människor, med olika könsorgan, men ändå som människor. Det är på grund av heteronormen som det anses spela roll vilket kön man har egentligen. Vi får höra att tjejer ska bli kära i/attraheras av killar och vice versa. Utan heteronormen som säger att sex helst ska vara mellan en kuk och en fitta så kommer hur könsorganet ser ut inte vara särskilt mycket viktigare än ögonfärgen, hårfärgen m.m.

Förutom de klara kopplingarna mellan heteronormen och patriarkatet, så finns det fler lager av förtryck. Det handlar om att inom heteronormen anses kvinnor som är snälla och söta vara de mest attraktiva och därmed bestraffas kvinnor som höjer rösten och säger ifrån. De får berättat för dem att om de var mer snälla och söta så skulle fler killar tycka om dem. Det handlar också om att med heterosexualitet som norm, blir de som inte är heterosexuella förtryckta. Vår kärlek visas inte i tidningar, teve eller på gator och torg, och när vår kärlek uppvisas offentligt riskerar vi att mötas av våld och glåpord. Dessutom, om vi ser någon av samma kön som vi tycker verkar attraktiv, vet vi att det finns en 90 procents chans att de inte kommer att vara intresserade av oss bara på grund av vad vi har mellan benen.

Med en värld utan patriarkat eller heteronorm kommer vi ha den totala friheten att utvecklas som individer istället för att begränsas av könskategoriseringen. Det är en väldigt vacker vision och det är något som är värt att kämpa för. Jag vill genom det jag skriver, genom det jag säger och genom sättet som jag väljer att leva mitt liv, visa på ett alternativ till patriarkatet och heteronormen. Målet för oss som queerfeminister är förstås att avskaffa patriarkatet och heteronormen.

Men målet för mig som individ är faktiskt just nu att patriarkatet och heteronormen ska hata mig lika mycket som jag hatar dem ;-).


Alexander Chamberland är 21 år och före detta språkrör för Grön Ungdom. Han är fortfarande medlem i Miljöpartiet, men betecknar sig numera som fristående feministisk debattör. I början av 2009 släpper han sin debutroman ”Livsmanusets Fängelse”, som är en queerfeministisk berättelse om en kvinna som krockar med samhällets normer, förtryckande strukturer, hämningar och gränser.

Övriga inlägg i serien:
Homosexuell kärlek är så jävla vacker!
Det personliga är det politiska
Min bok – Livsmanusets fängelse
Starka personligheter, starka kvinnor, starka män och ”kärlek”
Riot Grrrl

Alexanders ordinarie blogg är: alexanderchamberland.blogspot.com