Riot Grrrl

2 juni 2008

Den här veckan gästbloggar Alexander Chamberland på Fi:s webbplats.

When she talks I hear the revolution
In her hips there’s revolution
When she walks the revolution’s coming
In her kiss, I taste the revolution!

Rebel Girl
Rebel Girl
You are the queen of my world

Låten heter Rebel Girl och är en hyllningslåt till den starka kvinnan. Bandet heter Bikini Kill. Genren heter Riot Grrrl. (WE’RE BIKINI KILL AND WE WANT REVOLUTION GRRRL STYLE NOW!)

Jag vet inte vart mitt liv hade varit idag om jag inte hade introducerats till musikrörelsen Riot Grrrl. Innan riot grrrl kom in i mitt liv kämpade jag med att höja rösten och säga ifrån. Om någon på gatan idag säger jävla bög för att jag har ett hårspänne i håret så kan jag skrika fuck you så högt att de backar tillbaka. Och det hade jag inte kunnat göra om inte det hade varit för viktiga riot grrrl-band som Bikini Kill, Bratmobile, Le Tigre, Heavens to betsy och Sleater-Kinney. Och jag ska inte heller glömma andra grymma band med starka kvinnor som Hole (Courtney Loves band), Babes in Toyland, L7 och Seven Year Bitch.

TACKTACKTACK och återigen TACK, för att ni gör det så mycket roligare att bedriva en queerfeministisk motståndskamp. Tack för att ni ger så många unga tjejer och bögar styrka. Och till slut: Tack för att ni lyft frågan om att kultursektorn, som på många sätt utgör berättelsen om våra känsloliv, består till 90 procent av män och att kvinnors erfarenheter därmed nedvärderas och ignoreras.

Jag är trött på att leva i en värld som ständigt berättar för oss att det män har att säga är viktigare än det kvinnor har att säga.

PS Just nu på mina vanliga blogg alexanderchamberland.blogspot.com håller jag på att sammanställa en lista över de 25 viktigaste feministiska artisterna.


Alexander Chamberland är 21 år och före detta språkrör för Grön Ungdom. Han är fortfarande medlem i Miljöpartiet, men betecknar sig numera som fristående feministisk debattör. I början av 2009 släpper han sin debutroman ”Livsmanusets Fängelse”, som är en queerfeministisk berättelse om en kvinna som krockar med samhällets normer, förtryckande strukturer, hämningar och gränser.

Övriga inlägg i serien:
Homosexuell kärlek är så jävla vacker!
Det personliga är det politiska
Min bok – Livsmanusets fängelse
Avskaffa heteronormen – avskaffa patriarkatet
Starka personligheter, starka kvinnor, starka män och ”kärlek”

Alexanders ordinarie blogg är: alexanderchamberland.blogspot.com