Insatta elever i Malmö

1 juni 2008

Hallå där, Mikael Almén, Fi Malmö!

Fredagen 30 maj föreläste du om Fi och feminism på Augustenborgs högstadieskola i Malmö. Hur gick det?
– Det var jätteroligt. Jag fick träffa tre klasser, en åtta och två nior. Varje gång jag kommer ut i skolor och pratar så blir jag förvånad över det fina bemötandet! Man hör ju så mycket Jan Björklund-snack om att det är kaos i klassrummen. Min erfarenhet är det motsatta. De flesta eleverna sköter sig exemplariskt! Jag får dessutom ofta smarta och genomtänkta frågor som de har klurat på.

Vad kan det vara för frågor?
– Allt från ifall killar kan vara feminister och vad killar vinner på feminismen till mer avancerade frågor. I fredags fick jag frågor som problematiserade intersektionell maktanalys. That’s heavy, liksom. Inte bara för högstadieelever. Jag brukar få frågor om ifall Fi tycker att ”män är djur”, men frågan dök inte upp, så jag frågade själv klasserna ifall de inte hört någonting om att Fi skulle varit ansvarigt för det uttalandet. Insatta som de var, kunde de berätta att det inte var något vi har med att göra.

Vad pratade du om annars?
– Jag hade blivit ombedd att prata om begreppet feminism, vilket jag såklart också gjorde. Jag berättade då om både ordboksdefinitionen av begreppet, men också om vilka olika innebörder som olika feministiska idétraditioner gett begreppet. Eftersom eleverna just hade läst om arbetsmarknad så kom mycket av föreläsningen att handla om hur illa ställt med jämställdheten det är på arbetsmarknaden. Så blev det mycket EU också. Eftersom EU-parlamentsvalet är nästa val, så tyckte eleverna att det var särskilt intressant.

Hur blir man emottagen som Fi-representant vid skolor, tycker du?
– Sist jag föreläste om Fi på en skola så var det Kunskapsgymnasiet i Malmö. Då tänkte jag att ”bättre mottagen än såhär blir man inte”. Jag hade fel. Augustenborgs elever var om möjligt mer nyfikna! Jag fick applåder och många kom fram och frågade saker efter föreläsningarna i fredags. Ungdomarna är väldigt positiva!

Du föreläser om jämställdhet och likabehandling också utöver din funktion som Fi:a?
– Jag driver tillsammans med min kompis Vanja ett företag som vi döpt till Genusverket. Det är vansinnigt roligt att komma ut på olika arbetsplatser och prata! Utan Fi hade jag aldrig varit med om att starta Genusverket. Genom mitt engagemang i Feministiskt initiativ har jag lärt mig allt möjligt som jag har nytta av till mitt företagande, både teoretiskt och praktiskt. Allt från att föreläsa, hålla tal på torgmöten och ordna föreläsningsdagar till att få ett stort kontaktnätverk bestående av alla möjliga människor som jobbar med jämställdhet- och likabehandlingsfrågor. Fi är en möjligheternas plattform!