8 mars-firande med stor uppslutning i Säter

8 april 2008

8 mars-firandet i Säter arrangerades av Emma-gruppen. Fi hade ett bord, flera unga kvinnor/konstnärer ställde ut och sålde sina alster. Maria-Pia Boëthius var huvudtalare och innan hon talade värmde Eva Linde upp publiken med ett brinnande tal om 8:e mars, historiken och vikten av denna dag.

Maja Hästö sjöng underbart av eget och andras material. Vi höll till hos Åsa och Lena som satsat stort och köpt stadshotellet i Säter. De stod för underbar mat och gott fika.

Publiken strömmade in, över 100 kvinnor i denna lilla stad! En del hade rest en bra bit. Det var inte så mycket firande någon annanstans. Dagen var uppskattad och många kvinnor var rejält brydda kring Maria-Pias tal och hennes förmedlade budskap ”Kliv ur tv-sofforna och börja lev igen”.
Hon berättade om den massiva och mainstreamade propaganda apparat som vi aldrig sett maken till tidigare i historien. Hon berättade om vad som håller på att hända och hur illa Public Service kanalerna ligger till, då den stora inkomstkällan och produkten för ”marknaden” är vi. Vår totala uppmärksamhet inför reklamen som saluför allt i våra liv och skapar konstgjorda behov i en aldrig sinande massproduktion. En produktion som dessutom rimmar illa med det klimathot vi dagligen har att handskas med.
 
På kvällen, under lugnare former diskuterade vi en hel del om Fi Och media.
Vi i Emma-gruppen skulle vilja skapa uppmärksamhet och vidare tillblivelse av Fi på annat sätt än via media. Genom verkliga möten och samtal förmedlas en berättelse om allas våra olika upplevelser och världar. Vi behöver på så sätt inte ta till oss medias s.k. verklighetsberättelse.
Vi har svårt att förstå hur vi kan gå rakt in i det mediala igen och tro att det ska fungera den här gången!? Som att fortsätta leva med den som slår och brukar våld!

Monica Brun