Fi Uppsala startar Pride-festival

5 maj 2008

Nu kommer Pride till Uppsala! Medlemmar i Fi Uppsala startade Uppsala Pride som nu kommer bli en fyradagars kulturfestival med queerfeministiska och antirasistiska förtecken.

Festivalen kommer vara den 22–25 maj med teater, dans, film, musik, debatter och föreläsningar.

Feministiskt initiativ arrangerar flera programpunkter på festivalen:

Postkolonial Feminism, panelsamtal

Hur förhåller vi oss kritiskt till vår roll i detta globala ekonomiska och politiska system?
”Bortom systerskapet finns fortfarande rasismen, kolonialismen och imperialismen” säger Chandra Talpade Mohanty i den klasiska essän ”Med västerländska ögon” från 1986. Nu på senare år har den postkoloniala kritik av den västerländska normen och homogeniseringen av ”tredje världen” nått Sverige. Paulina de los Reyes introducerade begreppet ”intersektionalitet” i Sverige, Pia Laskar har bland annat översatt Mohantys samlade texter, Lawen Mohtadi har skrivit i Kom ut och är redaktör för den feministiska & antirasistiska tidskriften Slut. Tillsammans har de alla varit med och utvecklat den svenska antirasistiska och postkoloniala debatten på olika sätt och sammanvävt den med bland annat feministiska, queera och klass-perspektiv. Samtalsledare: Meriam Chatty.
Fredag 23 maj kl 17.30, Grand café, Trädgårdsgatan 5. Arrangör: Feministiskt initiativ.

Tiina Rosenberg

Tiina har fått fria händer att överraska oss för vi vet att det är då hon är som bäst. Kom och njut av en föreläsningskavalkad av genus- och teaterprofessorn med aktiviströtter och revolutionsanda.
Tiina Rosenberg ska tala om betydelsen av aktivism och betydelsen av egna rum för HBT-människor. Allt vi gör kan inte gå ut på att upplysa heterosexuella hur det är att vara någon av de beryktade bokstäverna HBT.
Lördag 24 maj kl 12.30–14.00. Arrangör: Feministiskt initiativ.

Andy Candy – Transfeminism

Andy är journalist och har under flera år arbetat med transfrågor och feminism i Sverige.
Denna interaktiva föreläsning kommer att fokusera på varför transfrågor är så knutna till feministiska frågor, hur bilden av transpersonen ser ut i det mediala Sverige och hur en kan tänkta trans i sitt feministiska arbete.
Lördag 24 maj kl 14.00–15.00. Arrangör: Feministiskt initiativ.

Queerpedagogik, panelsamtal

Vad är queerpedagogik – och vad kan dessa perspektiv på förändringsarbete bidra med? Paneldeltagarna kommer att ge en inblick i vad normkritiska förändringsstrategier är, hur de själva arbetat med dessa metoder samt ge konkreta exempel på queerpedagogiska övningar och förhållningssätt. Medverkar gör Sandra Dahlén (Feministiskt initiativ och RFSU), Hans Olovson och samtalsledare är Janne Bromseth.
Lördag 24 maj kl 15.00–16.00. Arrangörer: Feministiskt initiativ och RFSU

Intersektionalitet, panelsamtal

Ett panelsamtal om hur rasism och klass samverkar med heteronormativitet.
Medverkande: Monica Amante, Naiti del Sante, Kristin Tran, Aase Hensvold. Samtalsledare: Zakia Khan.
Söndag 25 maj kl 13.30–15.00. Arrangör: Feministiskt initiativ.

Hip Hop som feministisk strategi – Mapei, Sanna Berg m.fl.

Den queera hip hop-scenen har exploderat. Pride får besök av båda Mapei och Bunny Rabbit som visar hur queer hip hop gör sig bäst. Sanna Berg har skrivit om hip hop som feministisk strategi i tidskriften Bang och samtalar med Mapei om utvecklingen av hip hop scenen.
Söndag 25 maj kl 16.00–17.00. Arrangör: Feministiskt initiativ.

Fanny Ambjörnsson – I en klass för sig, föreläsning

Vilken roll spelar klass och sexualitet i skapandet av genus och i dekonstruktionen av detsamma?
Fanny Ambjörnsson är socialantropolog verksam på Centrum för genusstudier, Stockholms universitet. Hon har skrivit avhandlingen I en klass för sig om skapande av genus bland två grupper av gymnasietjejer. Hon är också författare till bland annat boken Vad är queer?
Söndag 25 maj 16.00–17.00. Arrangör: Feministiskt initiativ.

Utöver dessa föreläsningar och panelsamtal så kommer det bland annat vara en stor hip hop-klubb med Mapei och Bunny Rabbit(us) på lördagen. Festivalen kommer även ha en massa teater, dans, konst, spelningar, m.m. Vi kommer ha över 20 timmar film och en del workshops, bl.a. queertango, lindy hop och dragkingworkshop.

Festivalen har alltså en stor bredd med något för alla feminister och antirasister som vill träffa andra medlemmar i Feministiskt initiativ, nätverka, ha roligt och göra revolution!

För mer information: uppsalapride.se

Vill du ha boende på festivalen så är det bara att mejla [email protected], så hjälper vi till!

Väl mött i maj!

Sissela Nordling Blanco
Jonas Göthner

Fi Uppsala
[email protected]
[email protected]