Slutsålt på Kägelbanan när Kvinnodagen firades

10 mars 2008

Med ett proppfullt program, spännande gäster och slutsålt till sista plats firades Internationella kvinnodagen på Kägelbanan i Stockholm den 8 mars. Arrangemanget var ett samarbete mellan Feministiskt initiativ och Ordfront.

Med torgtal, seminarier, föreställningar och mycket annat firades Internationella kvinnodagen på många olika håll i landet under helgen som gick. I Stockholm arrangerade Feministiskt initiativ tillsammans med Ordfront en dag med panelsamtal, körsång, härskartekniker och många diskussioner. Kägelbanans 200 platser var slutsålda sedan länge.

Tiina Rosenberg ledde gäster och åhörare genom 8 mars-firandet på Kägelbanan. Det första panelsamtalet handlade om media, kön och feminism och Tiina Rosenberg modererade Devrim Mavi (chefredaktör Arena), Johan Berggren (chefredaktör Ordfront Magasin), Åsa Kroon (media- och genusforskare Örebro universitet). Allt ifrån frågan om varför kvinnors förekomst på sportsidorna begränsas till reklamavsnitten, till mediedrev mot kvinnor som bryter normen togs upp.

ÖFA-kollektivet framförde några höjdpunkter ur sin kommande föreställning och tidigare produktioner. De avslutade kraftfullt med en frontsångerska som mimande till övriga gruppens körsång och det var riktigt nära att publiken föll in i sången.

Sexualitet, kropp och användandet av kroppen som ett uttrycksmedel var ett tema som präglade lördagen. Sandra Dahlén modererade panelsamtalet ”Einsteins fru & Bitterfittan” där författarna Liv Strömquist och Maria Sveland diskuterade tvåsamhet och om det finns förutsättningar för jämställdhet i heterosexuella relationer så länge samhället i övrigt är ojämställt.

En av huvudgästerna var Berit Ås, den norska feministen som myntat begreppet ”härskarteknikerna”. Berit Ås var bland annat Norges första kvinnliga partiledare och var med och grundade Kvinnor för Fred. Hon berättade ömsom ivrigt och ömsom förbannad över situationer där hon som kvinna fått kämpa extra hårt för att få sin röst hörd i internationella fredsforum. Men att rakryggad stå upp för sin sak har gett resultat och respekt genom åren och hennes snart 80 år stoppar inte hennes fortsatta kamp för fred och att förbättra kvinnors situation över världen.

Gudrun Schyman kom inskyndandes från Centralstationen och avslutande kvällen. Hon kom med påminnelsen om att kvinnor i världen och i EU behöver vår solidaritet när de patriarkala svångremmarna dras åt idag.
– Abortmotståndsrörelsen breder ut sig över Europa och kvinnors rätt till sin egen kropp är inte en sådan självklarhet som vi skulle önska.
Feminismen bör finnas i många brokiga former, menade Schyman, men poängterade att den parlamentariska feministiska rörelsen är en nödvändighet för att befästa grundläggande juridiska rättigheter som aborträtten.