Om Fi:s deltagande i framtida val

1 februari 2008

Hej medlem,

Styrelsen hade i uppdrag att lägga ett förslag om den här frågan till extrakongressen, och vi var tvungna att fatta beslut om förslaget nu, för att hinna skicka ut det och ge alla medlemmar chansen att diskutera det i god tid före kongressen.

De flesta medier har rapporterat att det är frågan om ett förslag från styrelsen, och att det är extrakongressen som fattar beslut. Ändå kan intrycket för en del läsare förstås bli att frågan är avgjord. Och det är den verkligen inte, utan styrelsen har lagt ett förslag som det är bra om så många medlemmar som möjligt diskuterar och har egna åsikter om till extrakongressen.

Alternativet till att hålla en presskonferens nu vore att bara skicka informationen till medlemmarna. Det alternativet är mycket sämre, eftersom det garanterat leder till att media förr eller senare får tag på nyheten och då skriver om den ändå. Med den stora skillnaden att vi då blir tagna på sängen och inte alls har samma möjligheter att påverka hur media rapporterar om det. Erfarenheterna av den sortens förhållningssätt till media är verkligen förskräckande. Det innebär ofta att media vinklar nyheten på ett extra ofördelaktigt sätt, och att meningsmotståndare hinner sätta agendan genom att såga oss innan vi själva hunnit säga hur vi tänkt.

Du får gärna ringa till mig om du vill diskutera detta ytterligare, telefon 070-234 64 84.

Vänliga hälsningar

Birger Östberg
styrelsens medieansvariga