Fi-medlem debuterar som författare

21 januari 2008

I somras gick Anna-Malin Lundström (27) med i Feministiskt initiativ efter att ha funderat ett tag på det. I december gjorde hon en annan sak som hon länge funderat på – publicerade sin första bok.

– Jag läste om Vulkanförlaget i Metro en morgon och blev eld och lågor! Jag har redan fått min bok refuserad av et par stora förlag, och jag vet ju att det är snudd på omöjligt att bli utgiven som ung okänd författare. På www.vulkan.se kan vem som helst själv ge ut sina verk, och sedan gäller det att marknadsföra sig!

Anna-Malins bok heter Oktoberdans och är en novellsamling med 13 noveller på lesbiskt tema. Novellerna handlar om vardagsrealistiska situationer som unga ickeheterosexuella kvinnor lätt hamnar i. Teman som att vara hemligt kär i heterosexuella vänner, nätdejting och våld mellan två kvinnor som är i ett förhållande är exempel på vad som tas upp.
Anna-Malin berättar varför hon valde att skriva om just de här ämnena.

– Jag blev trött på att aldrig kunna hitta gaylitteratur som jag kunde identifiera mig med. Nästan alla skönlitterära böcker om flator handlar om antingen tonåringar som ska komma ut eller medelålders kvinnor som inser att de inte är så hetero som de trott och lämnar sin familj för någon hälften så ung flata de träffat.
Jag lessnade på den klichémässiga bilden av gaykvinnan som ett missförstått freak med namn som ser ut som om det plockats ur en Tolkienroman och med de mest underliga issues. Mina noveller handlar om unga, vuxna flator som lever vanliga liv men hamnar i besvärliga dilemman. Det är en bok för alla, gay som straight, kvinna som man, ung som gammal. En bok som i likhet med kärleken är – allmängiltig. Oavsett till vem den riktas.

Anna-Malin är också medlem i lesbiska teatergruppen Teater Norm, och håller som bäst på med arbetet att omvandla en av sina noveller till teatermanus.

Då kan läsa mer om Anna-Malins bok på www.vulkan.se