Det våras för queerfeminismen!

29 oktober 2007

Regnbågsveckan i Malmö är nu slut och vi är många som haft väldigt roligt. Vad vi glädjande nog också var många om var att besöka den queerfeministiska temadag som Fi Malmö arrangerat i samverkan med De gröna i Malmö och ABF. Lokalen vi nyttjade på ABF var tänkt att rymma uppåt trettio–fyrtio queerfeminister. Nu blev det inte så. Vi var åttio!!! Nio personer som kom lite sent kunde tyvärr inte komma in, så fullt var det!

Anders Wallner som sitter i Mp:s partistyrelse öppnade dagen med en föreläsning om vad queerbegreppet innebär och vad som händer när man kopplar ihop det med feminism. Wallner pratade om heteronormativitet, tvåsamhetsnormen och lät oss åhörare brottas med våra fördomar genom att låta oss köns- och sexualitetsbestämma en bandyboll. Åsikterna gick isär. Typiskt heterokille, menade någon. Butch-grej, menade någon annan… Vad som blev tydligt var i vilket fall att vi både könar och sexualitetstillskriver vår omgivning i så stor utsträckning att inte ens bandybollar går fria!

Efter Anders skulle egentligen Åsa Petersen, författare till boken Bortom Normen 2.0 (Normal förlag) pratat, men på grund av sjukdom blev det inte så (det får bli nästa gång!). Istället unnade vi oss en lite extra lång fikapaus med veganska hembakade bullar och rättvisemärkt kaffe eller te. Det gick åt som bara den. Hundratjugo bullar försvann på fem minuter. Queerfeminister är ena riktiga bullmonster!

Ett av kvällens mest uppskattade inslag var Tiina Rosenberg (professor i genusvetenskap vid Lunds Universitet, tillika före detta Fi-styrelseledarmot) som pratade om queerfeminismens roll i samhället och det dagspolitiska läget. Det fullkomligt tindrade om Rosenberg som drog ner skrattsalva efter skrattsalva från en störtförtjust publik! Hon pratade bland annat om vilket motstånd en organisation som Fi, som framförallt bestått av kvinnor som organiserat sig och dessutom gjort det med en tydlig ambition att arbeta med antidiskrimineringsfrågor, möter och varför. En av Rosenbergs centrala poänger var att det i det samhälleliga klimatet i Sverige idag uppenbarligen inte finns mycket utrymme för de som vill utmana etablerade maktstrukturer, och vikten av att därför skapa ett utrymme. Att verkligen inse att just då samhället präglas av den backlasch som könskriget och mediedrevet mot Fi och feminismen utgjort är det extra viktigt att vara arg, säga ifrån och vara obekväm. Det är vi som är obekväma, vi som inte nöjer oss med att rättvisan kommer i morgon som kommer att förändra världen!

Avslutade kvällen gjorde Liv Strömqvist som berättade om sin feministiska sexskildringar i serieboken Drift och hur tankarna gick när den utformades.

Med tjugo nya namn på Fi Malmös mailinglista gick vi nöjda hem med samma känsla man som liten bar när man fått en fin present som man vart stolt över och så konstaterade vi en sak. Trots att hösten går mot vinter kvarstår faktum:

Det våras för queerfeminismen!

Mikael Almén

PS. Den 30 Januari kommer Fi Malmö tillsammans med några andra fina organisationer att arrangera en spännande föreläsning. Ännu så länge är det lite hemligt, men tids nog kommer vi att berätta. Tänk på det som en chokladkalender som man har att se fram emot och: Håll utkik! DS.