Glädjande besked för våldtagna!

18 oktober 2007

Svea hovrätts dom i den så kallade stureplansvåldtäkten är glädjande! Glädjande för att kvinnan som föll offer denna gång fått upprättelse, men också glädjande för att fler kvinnor nu förhoppningsvis vågar känna tilltro till det svenska rättsväsendet, vågar anmäla och snabbt ta beslutet att dokumentera bevis när de utsätts för våldtäkt.

Våldtäktsmännen dömdes till 4 års fängelse och i och med det har det äntligen klarlagts att ett nej är ett nej oavsett om hon tidigare under kvällen sagt ja. Det är detta som är den välkomna och avgörande förändringen i denna dom: att en kvinna nu faktiskt har rätt att säga nej till en man under förloppet de har sex. Och att mannen inte kan komma undan med att låtsas inte förstå att hon inte vill, trots att han utsätter henne för hot och våld.

I och med domen så börjar fokuset också flyttas från att granska kvinnors sexliv, klädsel och beteende till att istället närma sig den relevanta frågan om mannen tagit reda på om samtycket verkligen fanns under hela samlaget. Är den misstänkta mannen verkligen trovärdig i sin berättelse? Det är en fråga som vi sällan fått höra tidigare.

Det visar att vi har en hovrätt som har förstått vad den nya sexualbrottslagstiftningen innebär och vad en jämställd syn i rätten kan innebära i praktiken. Det är genombrott för alla våldtagna kvinnor, men frågan om samtycke är fortfarande inte uttalad i rätten idag och det är ett problem som vi måste komma till rätta med. Brist på samtycke måste i framtiden vara det som konstituerar våldtäktsbrott. Först då kan vi vara säkra på att gärningsmannens ansvar också faller under lupp!