Pressmeddelande från Carlshamre om brott mot hbt-personer

16 oktober 2007

PRESSMEDDELANDE FRÅN MARIA CARLSHAMRE Europaparlamentet, Bryssel: EUROPARÅDET KRITISERAR MOLDAVIEN FÖR BROTT MOT HBT-PERSONER.

Återigen står det klart att Chisinau brutit mot såväl moldavisk lag, som dess konstitution och Europeiska konventionen för mänskliga rättigheter när hbt-organisationen GenderDoc-M nekades rätten att hålla en manifestation under Pridefestivalen 2007. Detta tydliggjordes i en rapport från Europarådets parlamentariska församling (PACE).

I rapporten, som antogs 2 oktober, konstateras att Moldaviska myndigheter nu måste upprätthålla fundamentala rättigheter. Alla minoriteter måste respekteras, hbt-personer inkluderade. Situationen i Moldavien kan inte tolereras, man bryter systematiskt mot lagen så att hbt-personer förtrycks. Maria Carlshamre välkomnar att rapportörerna så tydligt tar avstånd från förtrycket: ”We expect the Moldovan authorities to take all necessary measures to put an end to this practice.”

– Nu är det dags för oss alla att stötta hbt-personerna i Moldavien, säger Maria Carlshamre. Förtrycket får inte fortgå, och för att Pride 2008 skall genomföras utan våldsamheter ellert politiskt motstånd krävs påtryckningar redan nu. Hbt-personers rättigheter är en av vår tids stora demokratifrågor och vi bär alla ett ansvar för att föra Europa framåt.

Bakgrund:

För tredje året i rad beslutade Stadshuset i Chisinau, Moldavien, i april 2007 att neka organisationen GenderDoc-M att få arrangera en Prideparad. Orsakerna som då angavs var att Moldavien är ett land som baseras på kristna värderingar och en Prideparad skulle öppna för möjligheterna att tala öppet om sex. GenderDoc-M startades 1998 och arbetar bla med sexualundervisning, stödja och hjälpa framförallt unga homo, bi och transsexuella. Paraden arrangerades inom ramen för Europarådets kampanj ”Alla Olika – Alla lika” och var en del av en fyra dagar lång festival i april som gick under namnet ”Rainbow over Nistru”.

Presskontakt:
Liv Öberg Nilsson
Office +32 2 284 7620
Cell phone +32 477 763 860
[email protected]