Fi-besök från Sydkorea
Fredagen 28 september, 2007 fick Feministiskt initiativ besök av 15 kvinnor från Sydkorea för att dela erfarenheter om att arbeta för kvinnors rättigheter. Läs Veronica Svärds beskrivning av besöket.
Jag och styrelseledamoten Lourdes Daza-Gillman samt vår förre talesperson Sofia Karlsson välkomnade kvinnorna och berättade varför Feministiskt initiativ bildades, hur det gick till och den intensiva resan vi har haft fram till idag.
De sydkoreanska kvinnorna arbetar på olika NGOs (utomparlamentariska organisationer) i olika provinser i Sydkorea som arbetar för kvinnors och migranters rättigheter. De arbetar bland annat på råd- och stödgivande tjej- och kvinnojourer, skyddade boenden, och organisationer till stöd för kvinnor som fallit offer för trafficking. Cecilia Lee Keum Yeon som är ordförande för organisationen Human Rights Solidarity for Women & Migrant in Korea vill stärka samarbetet över världen i dessa frågor.
De är i Sverige för att få inspiration i sitt arbete för kvinnors säkerhet och för att bygga broar i dessa frågor över världen. Den gränsöverskridande solidariteten är oerhört viktig för att sprida kunskap om hur kvinnors situation ser ut och vilka strategier som behövs för att få slut på våldet. Det våld, och den tortyr som förstör och dödar.
Vi samtalade om hur det är att arbeta för kvinnors rättigheter och ett slående intryck från mötet är de samstämmiga erfarenheterna av att bli betraktade som manshatare så snart kvinnor går samman för att agera mot mäns våld. Det drev som feminismen, kvinnojourerna och Feministiskt initiativ utsattes för ett par år sedan skulle kunna hända i vilken del av världen som helst. Det patriarkala våldet är globalt och ligger som en stel kall våt filt över världen.
Jag och Cecilia Lee Keum Yeon konstaterar att vi känner förståelse, vänskap och solidaritet över gränserna. Att förändra maktordningarna i världen är ingen snabb och lätt sak, det vet vi båda. Men det är nödvändigt arbete. Det är en absolut nödvändighet att stoppa våldet mot kvinnor för att frigöra kvinnorna från mäns våld och kvinnors ekonomiska beroende av män.
Och det finns hopp. Feminismen rotar sig allt mer i världen och tanken om ett världsomspännande Feministiskt initiativ sprider sig allt mer. I flera länder gror eller finns idag redan någon form av Feministiska initiativ. Och snart börjar kanske ryktet sprida sig om ett feministiskt parti också i Sydkorea?
Det svenska Feministiska initiativet har blickar på sig från hela världen och enorma förväntningar på sig. Många feminister över världen menar att är det någonstans ett Feministiskt parti kan lyckas så är det i Sverige. Det är värt att komma ihåg inför kongressen i maj 2008 då vi tar flera viktiga beslut om Feministiskt initiativs framtid och strategier.
Veronica Svärd
Styrelseledamot Feministiskt initiativ