I vems intresse agerar Schyman?

23 september 2007

Hur många stolar kan man egentligen sitta på samtidigt utan att trilla emellan? På söndag inleder jag min karriär som programledare. Sen det blev känt att jag skulle ha ett eget samtalsprogram i TV8, har min förmåga att hålla isär mina professionella och politiska uppdrag ifrågasatts.

Det har påståtts att jag urholkar journalistiken och bidrar till en vänstervridning. Jag möter också en upprördhet över att jag överhuvudtaget ska synas i rutan.

Som de flesta vet sitter jag på många stolar, både professionella och politiska. Jag föreläser på myndigheter, universitet och för kvinnliga nätverk inom företagsvärlden. Jag agerar också som aktieägare och jag har förtroendeuppdrag. Jag har en plats i Salus Ansvars jämställdhetsråd, jag sitter i styrelsen för Republikanska föreningen och jag är talesperson för Feministisk initiativ. Och nu ska jag alltså göra och leda ett eget TV-program i TV8.

Självklart kan jag hålla isär mina roller. Jag sitter inte i Salus ansvars jämställdhetsråd och driver Fi:s partiprogram lika lite som jag i TV8 kommer propagera för monarkins avskaffande. Lika självklart är det att jag bär med mig mina åsikter och värderingar var än jag sitter. Ett förhållningssätt till det jag gör som jag delar med många, hoppas jag. Det handlar om professionalitet, integritet och trovärdighet. I vissa fall misstänker jag att ifrågasättandet av mig egentligen inte handlar om mina olika uppdrag utan snarare om mig som person. Att jag är en ”mediekåt agitator som vill synas”. Jag beskylls för att alltid vilja stå i rampljuset. För att vara exhibitionist. Och egoist, att allt det jag gör, gör jag enbart för mitt eget höga nöjes skull.

Jag har många gånger fått höra att jag pratar för mycket och att jag älskar min egen röst. Jag sticker inte under stol med att jag gillar att vädra mina åsikter. Men mitt engagemang har aldrig handlat om att erövra positioner, vare sig det rört sig om partiledare eller programledare. Jag drivs inte av en vilja att profilera mig som programledare. Jag drivs av en vilja att människor ska kunna fatta medvetna beslut utifrån kunskap om verkligheten istället för fördomar. Jag drivs av övertygelsen om att saker och ting kan göras bättre.

För mig handlar det i själ och hjärta om folkbildning. Nu har jag fått förmånen att göra ett eget program. Det är som folkbildare och inte som partiledare jag ikläder mig rollen som programledare.

Gudrun Schyman
Programledare för Schyman – I vems intresse?