Ny rapport: Alliansens könsblinda jobbpolitik drabbar stora kvinnogrupper

17 september 2007

Reformerna under alliansregeringens första år leder på punkt efter punkt till försämringar för stora kvinnogrupper, enligt en omfattande granskning som Feministiskt initiativ presenterade i förra veckan. Det gäller till exempel de försämrade villkoren i a-kassan, som drabbar kvinnor hårdare än män på grund av de stora skillnaderna i lön och arbetsvillkor mellan könen.

– Regeringen säger sig vilja främja jämställdhet, men eftersom analysen är könsblind så gynnar politiken hela tiden den vita, medelålders mannen som jobbar heltid och tjänar några tusenlappar mer än en genomsnittlig kvinnolön. Ett färskt exempel på den bristande insikten är Jan Björklund, som nyligen avslöjade sin okunnighet genom att prata om feminister som tokstollar på vänsterkanten, sade Gudrun Schyman, talesperson.

Nu startar Feministiskt initiativ en landstäckande folkbildningsverksamhet och en medlemsvärvningskampanj.

– Många feminister känner sig ganska hårt ansatta i samhället. Folkbildning behövs för att man inte ska känna sig ensam om sin feministiska analys. Vi kommer att ordna studiecirklar, seminarier och kampanjer på många orter i landet, sade Stina Sundberg, talesperson.

Ladda ner hela rapporten i pdf-format