Varför får frågorna inte fäste?

10 september 2007

Maria Lindhgren, Eva Linde och Monica Brun var med i Fi från allra första början och bor nu i samma hyreshus i Säter. I programmet ”Kön – vem bryr sig?” i P1 hör vi deras tankar om varför väljarna svek, om deras visioner och varför det behövs ett feministiskt parti.

Feministiskt Initiativ skrev historia när de vid förra valet ställde upp som det första feministiska partiet någonsin i Sverige. I riksdagsvalet fick de 37 954 röster eller 0,68 procent av rösterna.

I de fyra kommuner man ställde upp, Göteborg, Kungälv, Luleå och Stockholm, fick man drygt 10 000 röster sammanlagt. Lika många röster fick man i det enda landsting man ställde upp, Stockholm.

När Feministiskt initiativ presenterades 2005 fick de stor uppmärksamhet. Kända feminister som Gudrun Schyman, Tiina Rosenberg och Ebba Witt Brattström fanns med bland talespersonerna. Men vindarna vände och fokus kom att hamna på interna stridigheter snarare än på de frågor som partiet ville lyfta fram.

Många av de krav som Fi ställde i sitt partiprogram har kopplingar till kvinnorörelsen på 70-talet. Många krav kvarstår eftersom de inte är genomförda.

Inslaget om Fi sändes första gången på söndag 9 september, men programmet ligger ute för lyssning på SR:s webb i 30 dagar! Se länk: www.sr.se .