Medlemsbetraktelse: ”Vi skriver historia!”

10 september 2005

När den andra dagen av årsmötet gått mot sitt slut förvånas jag av att jag fortfarande känner en pirrande förväntan.

Trots alla longörer av formalia, trots att vi inte håller sams, trots att det ibland är svårt att hålla sig vaken, så känns det spännande och faktiskt högtidligt. Vi skriver historia, som så många av oss redan sagt. Men orden tål att smakas på. Vi skriver historia.
Jag tänker tillbaka på de historielektioner jag genomled som barn. Jag hörde till dem som aldrig förstod varför man behövde läsa om alla kungar som krigade här och krigade där. Jag kände aldrig att intresset fattade tag i mig. Senare kom jag att förstå att det inte var min studiemotivation det var fel på, utan på just det faktum att den historia jag fick lära var den manliga delen av berättelsen.
Inte fick vi veta att Gustav Vasa hade ett stort antal döttrar, eller vad det blev av dem. Inte heller fick vi läsa om alla de kvinnor som kämpade för kvinnors rätt att också delta i livet utanför hemmet. Inte nämndes de kvinnorna som bara höll igång livet i största allmänhet, de som faktiskt utgjorde själva grunden för alla de stordåd vi senare kom att läsa om. För vem vinner ett krig på fastande mage?

De som födde och skötte barn, de som lagade mat, som sådde och skördade – de som utförde de vi idag kallar ”de hushållsnära tjänsterna”. Vem berättade om dem? Och vem berättar om dem idag? Den frågan och oändligt många fler skall vi nu ta tag i.
För nu är vi faktiskt med och skriver historien. Och jag är oändligt stolt över mig själv och alla oss som deltar i detta. ”Och en dag skall barnen säga: tack mödrar det gjorde ni bra!”
Nåja, kanske inte min son tackar mig, men jag vet att han gillar att jag kämpar mot det som varje barnunge med självklarhet ser som orättvist; att man behandlas olika beroende på om man är pojke eller flicka.

Nu kysser jag hans svala panna god natt, kryper ned intill hans kloke far, och somnar med ett litet leende.
För idag har jag varit med och skrivit historia!

Cecilia Kalén