Peace and Love-festivalen är slut för i år!

10 juli 2007

Första temadagen handlade om inre revolution, kön och kropp. Feministiskt Initiativ i Dalarna var där!

Ann-Sofie Sterio och Lena Mattson hade tillsammans med representanter från Kvinno- och Tjejjouren i Borlänge och Tjejjouren i Falun dukat upp ett informationsbord med allehanda själsnyttiga broschyrer, foldrar och böcker i entréhallen på hotell Galaxen. Många nyfikna lät sig väl smaka och diskussionslystna blev säkert mätta och belåtna.

Rapp Gudrun

Gudrun Schyman var strålande, kristallklar och rapp i sin föreläsning ”Befrielsen är nära?”. Lättöverskådligt ritade hon upp en schematisk bild med diverse cirklar som tydligt belyste patriarkatets dominans. Salen var mer än fullsatt och publiken var otroligt aktiv med sina frågor och inlägg.

Vaginamonologer och orgasmskrin

Så, klockan 21.00 blev det dags för Eve Enslers fantastiska ”Vaginamonologer” inne på puben ”Sports bar – Flying”. Monologerna är baserade på intervjuer med hundratals kvinnor världen över och handlar om språkets helande kraft och kvinnors rätt att definiera sin sexualitet och sitt kön. Om monologernas tillkomst berättade Lena Mattson och Ann-Sofie Sterio på ett livfullt sätt. Sedan läste Gudrun tillsammans med fyra lokala förmågor: Anna Wennergren, Frida Söderlund, Ulrika Vargtand och Monica Brun upp ett axplock monologer. Publikens skratt blandades med tårar, vrede, sorg, smärta. Att monologerna frambringar känslor är utan tvivel men det var tveklöst en underbar ”grande finale” då Monica frustade fram diverse olika orgasmskrin som studsade mellan publik och väggar. Applåderna höll i sig länge och vi var alla givetvis mer än nöjda.

Kropp och sexualitet

Efter monologerna anordnades en workshop i form av cafésamtal i smågrupper kring kropp och sexualitet. Rubriken löd ”Nu pratar vi fitta” och de deltagande kom i gång ordentligt. En härlig eftermiddag och kväll som många bad om en fortsättning på.

Makalöst arrangemang

Jag vill i samband med detta tacka arrangörerna till festivalen ”Peace and Love” för ett makalöst bra upplägg och genomförande. Att 20 000 personer kan ”flyta” runt och njuta och digga musik på ett så pass begränsat område är WOW! En riktigt bra blandning av gammal och ny musik innebar naturligtvis en stor blandad publik av äldre och yngre. Variationen av matutbudet var rikligt. Och att dessutom kunna gå på klanderfritt rena toaletter var suveränt! Stort TACK!

Ulrika Vargtand med hela lokala gruppen Fi i Dalarna!