Grattis alla välavlönade sönderstressade kalenderbitare!

9 juli 2007

”Nu har du möjlighet att sänka din skatt om du anlitar någon att utföra hushållsnära tjänster fr.o.m. den 1 juli 2007. För att få skattereduktion ska arbetet vara utfört i, eller i nära anslutning till, bostaden. Den person eller det företag som utför arbetet ska ha F-skattesedel”. Det här är det glada budskapet i Skatteverkets informationsblad (2007-06-21).

Vad betyder då det här? Att den nuvarande regeringen gillar skattesänkningar vet vi men tidigare har det alltid varit generella sänkningar som står på dagordningen. Allt i syfte att individen själv ska få välja hur hon vill använda sina (nyvunna) pengar. Det var t.ex. argumentet när man inte tyckte att staten skulle subventionera muserna med gratis inträde. — Staten ska inte föreskriva hur människor ska använda sina pengar, sa man. Det är upp till var och en att göra den bedömningen. Museibesök eller makaroner. Den typen av detaljer ska inte staten lägga sig i, menade man då.

Nu, när det gäller hushållsnära tjänster, finns det ingen hejd på detaljregleringen! Hör här:
du får dra av för diskning, fönsterputs, städning, ommöblering (för att komma åt att städa), byte av glödlampor och säkringar. Du får inte dra av för rengöring av fläkten eller rensning av avloppet. Du får dra av för tvätt, strykning, lagning av kläder och putsning av skor (förutsatt att det sker hemma). Vill du betala någon för att grilla i trädgården får du dra av men inte om det är en cateringfirma som kommer med egna grejer. Du får dra av för allt trädgårdsarbete som behöver göras för att hålla trädgården i ”acceptabelt” skick, t.ex. gräsklippning, ogräsrensning, krattning och klippning av rosor! Du får inte dra av för plantering eller trädbeskärning. Alla avdrag gäller för det hus/den lägenhet som du bor i permanent men också i bostad (hus/lägenhet) som du utnyttjar periodvis, inom hela Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, EES.

Det betyder alltså att jag, om jag hade sådana omständigheter, kan ha ett hus för vintersport i Alperna (snöskottning är avdragsgillt också) och ett sommarresident i Stockholms skärgård, och få städning ute och inne utfört kontinuerligt, till en kostnad där hälften betalas av den svenska staten, dvs. av alla skattebetalare. Dessutom får jag mina skor putsade, oavsett var jag befinner mig. Det gäller bara att hitta en människa med F-skattsedel.

Det finns mer att läsa i Skatteverkets information (SKV M 2007:11). Om avdrag för barnpassning, läxläsning, hämtning och lämning till fritidsaktiviteter, ledsagning vid promenader och högläsning.

Den genomgående principen är att det inte ska krävas särskilda kunskaper för det som görs avdragsgillt. Det ska vara sådant som du i princip skulle kunna göra själv. Sådant som du faktiskt skulle behöva hjälp med (trädfällning, reparation av hushållsmaskiner, it-support, m.m.) får du alltså inte göra avdrag för.

Vi har alltså en regering som tvärt emot sin ideologiska övertygelse om att den fria konkurrensen ska sköta det mesta, nu skattesubventionerar en helt ny näring, byggt på ”enklare arbeten som inte kräver specialistkunskaper”. Efterfrågan styrs av ett närmast minutiöst regelverk där den som beter sig som staten önskar och köper rätt typ av tjänster utförda på rätt ställe belönas med ett skatteavdrag på upp till 50 000 om året per person, netto. Ett hushåll med två vuxna kan alltså sänka sin skatt med 100 000 om året genom att låta någon annan ta hand om det jordiska.

Det motsvarar drygt åtta barnbidrag och är mer än vad många pensionärer har att leva på hela året. Kostnaden för staten (= minskade skatteinkomster) lär vara 1,3 miljarder per år. För den summan skulle man kunna höja lägstanivån i alla ensamstående föräldrars underhållsbidrag (idag 1 273 kronor/månad) till 2 000 kronor i månaden.

När den borgerliga regeringen så uppenbart går emot sina egna ideologiska utgångspunkter, med marknadslösningar och individernas fria val, så finns det naturligtvis något annat, större och viktigare intresse som styr. Vilket det är? Vad kan vara en lämpligare fråga att fundera över i hängmattan eller på stranden. Skicka gärna lösningen till mig på [email protected].

Gudrun Schyman
Frilansfeminist och talesperson för Feministiskt initiativ