Stor manifestation i Stockholm mot våldtäkter

6 juni 2007

På temat ”Sverige är fantastiskt – här blev 4 206 kvinnor våldtagna 2006” samlades cirka 250 människor i Humlegården i Stockholm på Sveriges nationaldag den 6 juni. Flera politiker, författare och anhöriga till våldtagna kvinnor hade bjudits in för att tala och protestera mot detta och mot rättsväsendets diskriminering av kvinnor.

Bakgrunden till manifestationen är den vrede som väcktes i samband med det så kallade Stureplansmålet* där två män friades från våldtäkt, trots att kvinnans skador var omfattande och trots att de efter det inträffade skröt om det i sms. Tingsrätten konstaterade också att det som hänt uppfyller kriterierna för en våldtäkt.**

Den 6 juni i Stockholm bjöd på varmt och soligt väder och Humlegården var lummigt grön. Det var gott om barn, ballonger och picknickfiltar men banderollerna beskrev en bistrare verklighet: ”Rättsystemet våldtar kvinnor en andra gång”, ”Kvinnor lagligt byte?”, ”Ändra lagen nu”, och ”Ett nej är alltid ett nej”.

Privatpersoner initiativtagare
Ingen enskild organisation eller politiskt parti stod bakom manifestationen. Fi var en av flera inbjudna deltagare och både Gudrun Schyman, en av F!:s talespersoner, och Maria Carlshamre, medlem av Fi:s nationella styrelse och Europaparlamentariker, var inbjudna huvudtalare.

– Bristande samtycke är våldtäkt, sa Gudrun Schyman. Svårare än så är det inte.

– Vi tänker inte finna oss i nuvarande rättsordning där kvinnor inte har rätt till sina kroppar. Vi kvinnor måste få respekt som okränkbara individer. Våra kroppar är våra! sa hon och möttes av rungande applåder.

Brett politiskt stöd
Den socialdemokratiske riksdagsmannen och före detta justitieministern Thomas Bodström var också tydlig i sitt stöd till manifestationen. Trots att samtliga politiska partier i riksdagen hade bjudits in var det bara han och folkpartiets Birgitta Ohlsson som prioriterade aktionen i Humlegården.

– Halva befolkningen ska inte ständigt behöva vara rädd för att utnyttjas och kränkas. Det är höjden av könsförtryck, sa Thomas Bodström och uttryckte glädje över att så många var närvarande och engagerade sig i frågan. Han lovade vara med och stödja fortsatta aktioner och avslutade med ett:

– Kampen går vidare!

Bristande samtycke är våldtäkt
Maria Carlshamre bjöd på ett europeiskt perspektiv i sitt anförande. Hon berättade om Europadomstolen i Strasbourg som i maj i år fällde Polens president för brott mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, efter att ha förbjudit Pride-festivalen 2005. Hon berättade också om det epokgörande beslutet i domstolen i Strasbourg 2004, där en våldtagen bulgarisk kvinna fick upprättelse efter att ha blivit feldömd i hemlandet.

– I domen utgår man från vad som hände under kriget i Bosnien, då tusentals kvinnor systematiskt blev våldtagna och ingen gjorde motstånd, eftersom de var skräckslagna för att bli dödade. Men de blev ändå utsatta för våldtäkt ansåg domstolen eftersom det inte fanns något samtycke. Den definitionen borde vi ha också i Sverige!

– Det räcker inte att ändra lagstiftningen. Vi vet att kvinnor kränks i våra rättssalar. Vi måste införa obligatorisk utbildning för alla som är en del av rättsprocessen – domare, åklagare, advokater och målsägandebiträden. Om de inte går utbildningen ska de förlora jobbet!

Manifestationen i Humlegården höll på i tre timmar och avslutades med en högljudd minut. Alla inblandade önskade att dagens sammankomst skulle följas av många fler protestaktioner så länge kvinnor våldtas och kränks av det svenska rättssystemet.

* Maria Carlshamre har tidigare, tillsammans med våra talespersoner Stina Sundberg och Gudrun Schyman, uttalat sig om Stureplansmålet i en debattartikel i Expressen: www.expressen.se

** Åklagaren i målet har överklagat domen.