Ministern är rädd för grabbgänget

18 maj 2007

Stackars Sven Otto Littorin! Han sitter fast i en manshypnos. Samuel Kvist och Veronica Svärd från Fi förklarar varför – och erbjuder honom sin hjälp.

Sven Otto Littorin, regeringens arbetsmarknadsminister, säger att han vill motverka ojämställdheten i näringslivet och på arbetsmarknaden, men trovärdigheten hans har sjunkit rejält senaste dagarna. Littorins handlande går utanför dubbelmoralens ramar, det är ett medvetet politiskt självmål!
Eller, är det något annat?
Fredagen den 11 maj avslöjades att Sven Otto Littorin är med i herrklubben Sällskapet. En förening som i samarbete med bland annat Royal Bachelors Club portförbjuder kvinnor. Klubben är till för bland annat mäktiga män från domstolsväsendet, näringslivet och politiken för möten, luncher och fester inom en sluten krets. Genom klubben skapar de kontakter med andra inflytelserika män och fattar informella beslut i slutna rum – män emellan. Det är ett effektivt sätt att hålla kvinnor borta från inflytande och makten stannar i små närsynta manliga nätverk.

Låt säga att Littorin verkligen vill ha jämställdhet i näringslivets toppar, vilket han sagt sig vilja ha. Hur går det egentligen ihop med hans medlemskap i en herrklubb med mäktiga män som vägrar samröre med kvinnor? Ja, säg att han såg medlemskapet som den bästa vägen för att få kontakter och därigenom mer makt trots att hans värderingar om jämställdhet helt går emot klubbens. Väl inne i gänget är frågan nu: Varför går han inte emot den 1800-talssyn som 1800-talsklubben visar, varför säger han inte ifrån? Svaret är enkelt: För att han är rädd.
Det är inte bara Littorin som är rädd att gå emot andra män. Vi ser det överallt, hur män håller med varandra fastän de egentligen inte vill. Vi ser hur män skrattar åt andra mäns kvinnoförnedrande skämt istället för att säga ifrån. Vi ser hur män, istället för att säga ifrån, rädda hoppar in i ”mansledet” när någon homofob kommenterar någon som ”fjolla”. Det sker alldeles för sällan att män tar ansvar och går emot. Män ter sig mer som offer för en manskultur som bygger på att inte ”fjolla sig”. Littorin är rädd för vad reaktionen i grabbgänget skulle bli om han sade som han tyckte: ”Hörni grabbar, kvinnor måste ha samma rätt till dessa stolar som vi har!”

Vi vill visa vårt stöd för en förändring av denna manshypnos som finns i maktcentrum runt om i vårt samhälle. Sven Otto Littorin har i dagarna blivit en symbol för hur fel det kan gå när man bara vill vara med det stora och tuffa gänget fastän man egentligen tycker något annat. Feministiskt initiativ vill ändra och i sann anda göra världen friare för individen så vi vågar gå dit vi själva vill oavsett kön! Vi stöttar dig men ställer krav, Littorin: Hoppa av om grabbgänget inte lyssnar och förändrar! Vi hoppas fler samhällsengagerade och journalister hjälper dig så att denna gammaldags gubbröra går tillbaka till 1800-talet!

Samuel Kvist, styrelseledamot Feministiskt initiativ Umeå
Veronica Svärd, styrelseledamot Feministiskt initiativ

Publicerad i ETC 2007-05-15