Umeå ’rapp’ort!

20 mars 2007

Fi-Umeå testar nya grepp i det politiska arbetet. Musiken, eller snarare rappmusiken har tagits in som redskap för budskapsspridning men också för att dryga ut den mycket sparsamma kassan. Vi hörde oss för med Fi-Umeås styrelseledamöter Ulrika Bertilsson (kassör och sångerska) och Samuel Kvist (sångare, text och musik) om vad som är på gång egentligen.

Ryktet går att en rapplåt om feminism och Fi är på gång Samuel, hur kom ni in på det här spåret?

– Jag tror aldrig man ska vara rädd att testa nya vägar. Melodier och texter kommer och går i huvudet. En kompis ställde upp med en hemmastudio och vi testade hur det lät, båda gillade det starkt så det var bara att gå vidare. Nya idéer tas emot med öppna armar i Umeå-styrelsen! Det var faktiskt på en styrelsefest som ett första embryo av låten framfördes i höstas.

Vad handlar låten om?

– Den handlar om Feministisk kamp, hur samhället ser ut och om att ta initiativ för ett friare liv.

Ulrika, du sjunger och rappar tillsammans med Samuel, vad är planerna nu?

– Planerna är att sälja låten på den kommande kongressen. Vi behöver pengar till att bland annat trycka upp broschyrer och hyra lokaler. Det finns många hål att fylla! Men vi vill ju också sprida budskapet i låten även om vi först såg det mest som en rolig grej. Senare insåg vi att vi kanske skulle kunna sälja den och få in väl behövda pengar till vår hårt arbetande förening. Men det har varit hysteriskt kul att rappa, även om rapp inte är den musikgenre som jag mest håller på med, men det har varit väldigt roligt att testa på!

Det låter kul! Lycka till med de sista finslipningarna, vi ses på Kongressen!