Fi i media

22 januari 2007

I samband med de två dokumentärerna om Feministiskt initiativ som visas i SVT under januari förekommer Fi en hel del i media. Webbredaktionen håller dig uppdaterad med det senaste.

Därför behövs Fi
MÄNNEN HAR MAKTEN Valrörelsen blev ”en uppvisning i den klassiska grenen ”männens kamp om makten” skriver Gudrun Schyman och Sofia Karlsson. ”Patriarkala tankemönster blev populära. En stark man vid makten. Och det fick vi. Inte bara en utan flera. Fredrik och Carl och Anders och Sven Otto, uppbackade av Lars och Göran.”

Fi:s talespersoner Sofia Karlsson och Gudrun Schyman på Aftonbladets debattsida 29/1, www.aftonbladet.se

Fyra artiklar i Arbetarbladet 24-30/1 (länk finns nedan).
Underskatta inte gubbmotståndet
Ärligt talat är jag rätt orolig för Mona Sahlin och hennes kandidatur till partiledare i socialdemokraterna. Det är par månader kvar till den där extrakongressen i mars och mycket kan hända på vägen dit. Man ska inte underskatta gubbmotståndet!

Debattartikel av Karin Månsson i Arbetarbladet (24/1)

Underskatta inte tantmotståndet!
Underskatta inte gubbmotståndet skriver Karin Månsson i onsdagens tidning (24/1). Hennes inlägg klargör (igen) att motståndet mot feminismen inte sitter mellan benen, det vill säga har inte att göra med kön, utan det sitter i huvudet. Det handlar om kunskaper och medvetenhet. Alla kvinnor är inte feminister och alla feminister är inte kvinnor.

Gudrun Schyman svarar Karin Månsson (27/1)

Gudruns parti uppför sig som en sekt
Det är inte svårt att hålla med Feministiskt initiativ i stort. För egen del skriver jag gärna under de flesta kraven som partiet för fram. Men från allmän sympati till att lägga sin röst på Fi är det ett steg – alldeles uppenbart är det steget stort för många människor, annars skulle ju fler ha röstat på Fi. Varför det steget är så stort, det borde Fi fundera över. Alltså, hur göra för att vinna fler röster?

Karin Månsson svarar på repliken från Gudrun med ännu en debattartikel (28/1)

Fi säger: Dubbelfel
Karin Månsson är snabb i sina omdömen och ger i sin artikel knappast uttryck för en utsträckt hand. ”Gudruns parti uppför sig som en sekt”, skriver hon. Bägge påståendena är fel. Feministiskt initiativ är varken Gudruns eller en sekt. Vi är en organisation som bygger på folkbildning och aktivism men som också tar parlamentariska initiativ.

Gudrun Schyman och Agneta Lycken, medlem i Fi i Gävle, svarar på det senaste inlägget i debatten. Och efter artikeln avslutar Karin Månsson debatten, genom att ”stänga Fi-butiken för denna gång”. (30/1)

När du följer länken nedan kommer du till Arbetarbladets förstasida. Sök på orden Feministiskt initiativ så hittar du alla artiklarna. www.arbetarbladet.se

Ett modigt initiativ
De ville sätta feminismen på dagordningen. Och lyckades. Åtminstone under si så där ett års tid.

Läs hela ledaren från Helsingborgs Dagblad den 29/1 här hd.se

F! trampade på den ömma patriarkala tån
Från mediahype till mediedrev – och sen då? Jörgen Andersson, Åsa Moberg och Jenny Högström tittar och reflekterar över feminism, aktivism och demokratins villkor.

Artikel i kulturdelen av Helsingborgs Dagblad, 29/1, hd.se

Initiativet som sprack
Filmaren Liv Weisberg skildrar några turbulenta feministiska år i tevedokumentären ”Viljornas kamp”. Och avdemoniserar Feministiskt initiativ. Ulrika Kärnborg ser ett hårdbevakat parti hamna i medieskugga.

Artikel i DN Kultur 22/1, www.dn.se

Fi som roadmovie
Det börjar som en thriller – och Tiina Rosenberg blir snabbt monstret, skriver tidigare Fi-medlemmen Kristina Hultman.

Kulturskribenten och före detta riksdagskandidaten för Fi, Kristina Hultman, i Sydsvenska Dagbladet 20/1, sydsvenskan.se

Besvikelse släckte glöden
Det började med uppsluppna diskussioner. Och fortsatte med tårar, drev och dödshot. Dokumentären om feministiskt initiativ är ingen reklamfilm för den som drömmer om att starta ett nytt parti.

Artikel i Sydsvenska Dagbladet 20/1, sydsvenskan.se

Ebbas attack mot Feministiskt initiativ
Storbråket i Feministiskt initiativ rasar i kväll vidare i en ny dokumentär. Filmen skildrar hur Ebba Witt Brattström lämnar partiet och går till attack mot flera av de andra medlemmarna.
– Det blev bara Gudrun och hennes dvärgar, säger hon.

Artikel publicerad 21/1, www.expressen.se

Kvinnor i maktstrider lockar alltid mest
Varför tycker vi att det är så lustigt när kvinnor strider om makten, när vi ser det som helt normalt att män gör det? Varför är ett parti som består av kvinnor så mycket svårare att respektera än ett med män i kavajer? Och i ett land där alla säger att dom är för jämställdhet och lika löner, varför har vi det inte då?

Kolumn av Anna Larsson i Svenska Dagbladet 18/1, www.svd.se

Fi-dokumentär vållar konflikt
Ebba Witt-Brattström är djupt upprörd över hur hon skildras i en ny SVT-dokumentär om Feministiskt initiativ, som sänds på söndag. Fi vill att allt filmat material ska bli offentligt, men SVT är tveksamma.

Artikel från Svenska Dagbladet 20/1, www.svd.se

ps I denna nyhetsartikel i Svenska Dagbladet finns ett sakfel och begäran om rättelse är skickad till tidningen. I texten sägs att: ”Senast Feministiskt initiativ förekom i en SVT-dokumentär, Könskriget, blev konsekvenserna förödande för partiet”. Detta är helt felaktigt. Fi förekom överhuvudtaget inte i filmen ”Könskriget”. Filmen ”Könskriget”, som många kommer ihåg för det beryktade citatet ”Män är djur”, hade inget som helst att göra med Feministiskt initiativ eller vår verksamhet. När den här typen av sammankoppling görs, medvetet eller av okunnighet, får det till följd att våra möjligheter till saklig presentation av vår verksamhet och faktabaserad diskussion kring de politiska frågor vi företräder omöjliggörs.

Feministiskt initiativ fick kanalisera fördomar
Första året med Fi präglades av påhopp som avslöjade omfattningen av ett feministhat och en homofobi som förvånade, skriver Gudrun Schyman.

Debattartikel av Gudruns Schyman i Göteborgs-Posten 18/1, www.gp.se

Närgången granskning av Fi i SVT-dokumentär
TV: Feministiskt initiativs väg fram till valet kantades av hårt arbete, politiska ambitioner och uppslitande bråk. SVT-dokumentären om Fi skildrar utvecklingen på nära håll.

En artikel om SVT-dokumumentären i Göteborgs-Posten 18/1, www.gp.se

Filmen om Fi ger mig fler frågor än svar
Kolumnisten Belinda Olsson ger sina åsikter efter pressvisningen av SVT-dokumentären om F
i.

Publicerad i Aftonbladet 17/1, www.aftonbladet.se

Från viljornas kamp till fiasko
Redan tio minuter in i filmen begriper man att Fi-projektet går åt pipan. Konflikterna är oöverstigliga mellan den militanta könsöverskridaren Tiina Rosenberg, fullblodspolitikern Gudrun Schyman (som mest av allt fikar efter en ny plattform i riksdagen) och litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström.

Svenska Dagbladets ledarskribent Maria Abrahamsson efter förhandsvisningen av ”Viljornas Kamp”. Läs hela texten på SvD:s hemsida: 144.63.180.2

”Jag litar inte längre på medierna”
Liv Weisberg är dokumentärfilmare och har följt Feministiskt initiativ från den första presskonferensen i april 2005 till valdagen i höstas. Resultatet, ”Viljornas kamp – filmen om Fi”, visas nu på SVT.

En intervju med Liv Weisberg publicerad i Dagens ETC 15/1, etc.se

Viljornas kamp – filmen om Fi
I världens mest jämställda land bildas 2005 ett feministiskt parti. Det första entusiastiska mottagandet från media förvandlas dock snabbt till hätska rubriker om intriger, splittringar och falangbildning. Tittaren förflyttas bakom gängse mediebild och får svar på många frågor. Vad sades egentligen mellan Tiina Rosenberg och Ebba Witt-Brattström som sedan utlöste ett av Sveriges mest omfattande mediedrev?

En beskrivning av Viljornas kamp – filmen om Fi på SVT:s hemsida, svt.se

ps Tipsa oss gärna om du hittar några pressklipp som vi har missat!

Webbredaktionen