Feministnytt från EU – prostitution på tapeten
Det är premiär för Fi:s egen EU-patrull att rapportera direkt från Europa. Den här allra första gången handlar det om prostitution och trafficking.
Ute i Europa är spänningen på topp kring människohandels – och prostitutionsfrågor, rapporterar Feministiskt initiativs EU-patrull. 1 december beslutade stadsfullmäktige i Amsterdam att en tredjedel av det ökända Red Light District ska stängas ned, för att bekämpa den organiserade brottslighet som följt med legaliseringen av prostitution.
Dessutom har de i Italien börjat diskutera möjligheten för en sexköpslag enligt den svenska modellen. Läs mer på www.dn.se I allt större utsträckning pratas det faktiskt om att efterfrågan av sexuella tjänster är det som prostitution och trafficking har gemensamt.
Med en legalisering av sexköp följer en ökad efterfrågan på prostituerade, vilket i sin tur leder till en ökning av trafficking för sexuella ändamål, våld mot kvinnor och sexuellt utnyttjande av barn. (Källa: 2004 London Metropolitan University Report on Prostitution). En sexköpslag som den vi har i Sverige minskar detsamma. Läs mer på www.mariacarlshamre.se
När Finland diskuterade en sexköpslagstiftning för cirka två månader sedan blev lösningen att kriminalisera sexköp av kvinnor som är drabbade av koppleri eller människohandel. I praktiken har detta resulterat i att inga sexköpare åker fast, även om en majoritet av de prostituerade antingen har en hallick eller är utsatta för trafficking.
1 december ringde en journalist på finska Hufvudstadsbladet till finska centralkriminalen för att diskutera detta och få klart för sig vem som är ansvarig för utredningar av sexköp. Där sade man att ”det nog är lokalpolisjobb det där”. Det finns en enhet för sexualbrott, men där finns inte tid för utredningar av sexköp. Enheten för sexualbrott hänvisar själva till ordningspolisen, men där känner ingen heller till att någon skulle ha åkt fast för sexköp. Läs mer i Jenny Bäcks artikel i Hufvudstadsbladet, www.hbl.fi
I EU-parlamentet gick nyligen en rapport om trafficking igenom, och i omröstningen var det mycket jämnt i frågan om man skulle erkänna den svenska modellen som effektiv mot trafficking och om man skulle utforska länken mellan trafficking och prostitution mer. Med en differens på ynka 20 röster så godkändes inte dessa i EU-mått mätt ganska radikala och nytänkande skrivelserna, men stödet är större än någonsin. Feministiskt initiativs EU-patrull bevakar nu spänt utvecklingen.
EU-patrullen