Ny syn på människohandel i Europaparlamentet

20 november 2006

Det betänkande om människohandel som torsdagen den 16 november antogs av Europaparlamentet i Strasbourg, präglas av en delvis ny syn på hur denna grova kriminalitet bäst bekämpas.

Betänkandet var ett unikt samarbete mellan LIBE (utskottet för Medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga- och inrikesfrågor) och FEMM (utskottet för Kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män), där Edith Bauer (PPE) för LIBE skrev om människohandel i allmänhet och Maria Carlshamre (ALDE) för FEMM skrev om människohandel för sexuellt utnyttjande och exploatering av kvinnor och barn i synnerhet.

Maria Carlshamres förslag innefattar bland annat kopplingen mellan människohandel och prostitution. För första gången när man diskuterar bekämpandet av människohandel inom EU, finns i betänkandet en fokusering på marknaden, efterfrågan och sexköparna.

Röstningen föregicks av stor dramatik när Edit Bauer fick kalla fötter och två dagar före omröstningen valde att lägga ett förslag om att rösta bort väsentliga paragrafer angående efterfrågan av sexuella tjänster som avgörande för att skapa marknad för människohandel. Maria Carlshamre beklagar att Bauer inte stod pall utan i sista stunden ändrade sig, något som tagits upp av slovakisk television.
– Jag är trots allt nöjd för nu har vi verkligen satt efterfrågan och kunden på agendan när man ska bekämpa människohandel, sade Carlshamre.

Maria Carlshamre tog tillfället i akt att under förra veckans ALDE-gruppmöte argumentera för vikten av hennes del, då 80 procent av alla offer för trafficking är kvinnor och barn, samt 98 procent av dessa blir utsatta för trafficking för sexuella tjänster och utnyttjande. Svenske Olle Schmidt (ALDE) försvarade Carlshamre, bland annat med orden att han som svensk man stödjer den svenska sexköpslagen och att lagen haft positiv effekt i hans egen hemstad.

Inom gruppen stödde också flera andra ALDE-politiker Carlshamres förståelse av kopplingen mellan trafficking och prostitution, något Carlshamre ser som positivt då en del av dem ändrat sig från att ha varit prostitutionsförespråkare till att försvara sexköpslagens idé. I omröstningen gick även Europaparlamentets gröna parti och delar av socialdemokratin på Carlshamres linje.
– Det här är bara början. Målet är klart: vi ska nå ett Europa där sexköp är illegalt. Det kommer att ta tid och det blir inte lätt, men detta är enda vägen framåt om vi verkligen menar allvar med att vi ska bekämpa människohandel.

Webbredaktionen