Mikaela drar till Bryssel

29 oktober 2006

Hallå där, Mikaela Robsahm, valturnéfixare och före detta riksdagskandidat för Fi. Webbredaktionen har fått nys om att du lämnar Göteborg för att assistera Maria Carlshamre i Europaparlamentet.

– Helt rätt! Jag var nere en sväng nu i förra veckan och rekade. 11 november åker jag ner för att förbereda mig för den första arbetsveckan, som blir mitt i vimlet i Strasbourg 2 dagar senare. Känns otroligt kul!

Vad är det egentligen du ska göra?
– Jag ska vara en av tre assistenter för Maria Carlshamre och framförallt syssla med politik. Delta i hennes arbete i utskotten, Mänskliga Rättigheter och Kvinnoutskottet i Strasbourg, bereda ärenden och rapporter. Just nu är Maria inne i arbetet med en rapport om trafficking och sexköp och det är framförallt den som vi jobbar med nu under den närmsta tiden.

Hur kan Fi:s politik komma fram i Europaparlamentet?
– Redan innan Fi startade blev Maria invald i Europaparlamentet genom personkryss, och med en tydlig feministisk agenda. Sakfrågor som mäns våld och trafficking var centrala i hennes valrörelse. Detta har sedan dess blivit en otroligt stor del av Fi:s politik, och Marias arbete i parlamentet fortsätter, även om Fi som parti inte kom in i riksdagen denna gång.

Vilken är den absolut viktigaste frågan du/ni ska jobba med den kommande tiden?
– Framförallt måste vi fortsätta jobba mot trafficking och för att sprida sexköpslagen. Det finns nämligen ett tydligt samband mellan sexköpslag och traffickingbrott. Om det i ett land är legalt att handla med kvinnors kroppar så ökar även trafficking, och om det är förbjudet så minskar trafficking. Motståndet mot lagen är trots detta stort på sina ställen, så det krävs sannerligen ett stort arbete för att förändra dessa attityder.

Läs mer om rapporten om trafficking och sexköp här: www.mariacarlshamre.se