Nya Fi-retoriska kartor skissas

15 oktober 2006

Fi:s nystartade retorikgrupp är en mejlinglista som redan har 30 medlemmar från hela landet. Webbredaktionen pratade med Samuel Kvist, Fi Umeå, en av personerna bakom retorikinitiativet med det informella namnet FRI (FeministRetoriskt Initiativ).

Vad är egentligen retorik?
– Retorik handlar till mångt och mycket om att på ett så enkelt och tilltalande sätt som möjligt föra fram sitt budskap – helt enkelt för att få lyssnare, potentiella medlemmar eller sympatisörer att inse Fi:s förträfflighet.

Vad har ni diskuterat så här långt?
– Diskussionerna har så smått tagit fart och vad de har handlat om, och sannolikt kommer att handla om, kan nog sammanfattas i några frågor: Hur uppfattas Fi och den feministiska retoriken idag? Hur definieras feminismen? Hur kan vi forma ett enklare språk? Vilka ord använder vi i vårt budskap och till våra förslag? Finns det ”bättre” ord som på ett bättre sätt säger vad vi menar? Hur kan Fi framställas mer positivt? Vilka bilder och drömmar förmedlar vi och på vilket sätt?

Det låter som att ni redan hunnit med en hel del och att det är rätt så avancerat. Kan vem som helst gå med i retorikgruppen?
– För den som är medlem i Fi och tycker att retorik är inspirerande och spännande är det bara att mejla sitt intresse. Då får hon eller han ett gäng retorikinlägg per vecka i mejlboxen och kan delta i diskussioner och läsa om utvecklingen.

Vad hoppas ni uppnå med hjälp av retorikgruppen?
– Vart detta leder eller vad målet är med listan är i dagsläget för tidigt att säga. Det vi kan se är att vi har ett antal procent medborgare att övertyga. Hur det ska gå till känns relativt nödvändigt att behandla och vad kan vara bättre än en lista med idéutbyten och förädlande av nya redskap för luftvirvlars uppkomst och en nystart för förändringens vindar.

Vill du veta mer om Fi-retorik eller hur gruppens arbete utvecklas? Mejla Samuel Kvist, [email protected]

Webbredaktionen