Nya regeringen: högerpopulistisk och nykonservativ

6 oktober 2006

Reinfeldts regering speglar det jag var orolig för med alliansen. Det blir en moderat finans-, utrikes-, bistånds- och arbetsmarknadspolitik, en folkpartistisk integrations- och skolpolitik och en kristdemokratisk familje- och socialpolitik.

Däremot är det bra att det inrättas ett separat integrations- och jämställdhetsdepartement.

Att utnämna Nyamko Sabuni till jämställdhets- och integrationsminister är dock en stor tillbakagång för de här två viktiga politikområdena. Hon har fört en reaktionär integrationspolitik i folkpartiet och är en av ingenjörerna bakom folkpartiets närmande till Danska Venstre i de här frågorna.

Att Lars Leijonborg kommer styra över utbildningsdepartementet kommer undergräva framtiden för kritisk samhällsforskning i Sverige, såsom genus- och antirasistisk forskning.

Jag välkomnar att centerpartiet har fått ansvar för miljöfrågorna och att Andreas Carlgren utsetts till miljöminister. Dessutom är det bra att vi har fått en kvinnlig vice statsminister.

Med Nyamko Sabuni vid rodret på integrations- och jämställdhetsdepartementet och Göran Hägglund på socialdepartementet kommer vi i Sverige från regeringshåll få uppleva en högerpopulistisk och nykonservativ politik, som försämrar för stora grupper av kvinnor, invandrare och hbt-personer.

Devrim Mavi
talesperson för Feministiskt initiativ