Saras röster ännu inte räknade

5 oktober 2006

Det råder uppenbar förvirring på såväl Valmyndighet och enskilda Länsstyrelser om vad en rösträkning ska innefatta. Och inställningen tycks skifta på olika platser i landet.

Nu planerar Fi:s styrelse att förmedla de synpunkter som kommit in efter valet till Valmyndigheten och även påtala det som Fi ser som brister i valförfarandet.
– Det måste bli ändring inför nästa val, säger Stina Sundberg i Fi:s styrelse.

Ett aktuellt exempel på hur det har gått till kommer från Västerbotten. Vid en påstötning hos Länsstyrelsen där visade det sig att man inte hade tänkt redovisa personrösterna för ”övriga partier”.

Anna Eriksson från Fi i Umeå är den som har stått i kontakt med Länsstyrelsen i Västerbotten:
– Man sa mig först på telefon att det inte fanns några planer på att räkna ihop personrösterna för ”övriga partier”, eftersom detta inte ingick i deras uppdrag. De hade inte fått de instruktionerna, sa mannen jag talade med. Nu var de klara med räknandet och inga ytterligare siffror skulle komma från dem till Valmyndigheten.

I andra län har dessa röster redovisats, men så skulle det alltså inte blir i Västerbotten.

Sara Rosberg från Umeå, tidigare riksdagskandidat för Feministiskt initiativ, är en av dem som vet att hon fått personvalsröster och som blev, som hon säger till webbredaktionen, ”grymt besviken” av detta besked.

Men ser man på Sara. Du kanske får ta del av dina röster så småningom. För efter Anna Erikssons påtryckningar – också till Valmyndigheten – verkar ansvarige på Länsstyrelsen ha svängt. Attityden när Fi ringer igen är plötsligt en annan.

Fi: Så nu kommer ni alltså räkna och redovisa personrösterna för riksdagsvalet för Västerbottens län?

Stellan Hallberg: Ja, det kommer vi. Det jag menade förra gången vi talades vid var att vi inte kunde säga hur lång tid det skulle ta.

Hrm… säger vi på

Webbredaktionen