Global kampanj den 29 november

1 oktober 2006

Den 25 september mördades chefen för det afghanska så kallade kvinnodepartementet, Safia Hama Jan, utanför sitt hem i södra Afghanistan av två beväpnade män på en motorcykel. Safia Hama Jan mördades troligen som ”straff” för att hon sett till att kvinnor i landet får utbildning.

Bara i sin hemstad Kandahar hade Safia Hama Jan öppnat sex handelsskolor där kvinnor fick utbildning i brödtillverkning, textilindustri och försäljning på marknaden.

Mordet på Safia Hama Jan är bara ett exempel på kvinnoaktivisters och kvinnliga politikers utsatthet. På hemsidan ”Defending women – defending human rights” kan du läsa mer.

Syftet med hemsidan är att göra våldet som vill hindra arbetet för kvinnors mänskliga rättigheter – i hemmet, i samhället och på global nivå – mer synligt och uppmärksammat.

Hemsidan uppmanar nu också till deltagande i den 16 dagar långa kampanj mot genusrelaterat våld (man talar om ”gender violence”) som särskilt firas den 29 november. Kampanjen som är den 16:e i ordningen, pågår mellan den 25 november och 10 december, som är den Internationella dagen för Mänskliga rättigheter.

Här finns ett gyllene tillfälle för Fi:s lokalgrupper att hedra och synliggöra det arbete som kvinnor gör som aktiva försvarare av mänskliga rättigheter världen över!

Läs mer på www.defendingwomen-defendingrights.org