Sju kvinnor i Iran ska stenas till döds – stöd Amnestys kampanj

30 september 2006

I Iran har sju kvinnor – Parisa, Iran, Khayrieh, Shamameh Ghorbani, Kobra Najjar, Soghra Mola’a och Fatemeh – dömts till döden för äktenskapsbrott. Enligt domen ska de först avtjäna ett fängelsestraff och sedan stenas till döds. Två av dem uppges ha tvingats till prostitution av sina makar och flera av dem har utsatts för svår misshandel.

En av kvinnorna heter Iran. Enligt uppgift anfölls hon av sin make, som var beväpnad med en kniv, medan hon pratade med grannens son ute på gården till sitt hus. Hon skadades allvarligt av överfallet och lämnades medvetslös och blödande på marken. Det sägs sedan att grannens son tog kniven och dödade Irans make, medan hon var medvetslös. När polisen förhörde henne om mordet, ska Iran ha erkänt att hon varit otrogen med grannens son. Senare tog hon dock tillbaka sitt erkännande. Vid rättegången dömdes hon till fem års fängelse för medhjälp till mord, och till döden genom stening för äktenskapsbrott. Hennes advokat har överklagat domen.

En annan av kvinnorna heter Kobra Najjar som dömdes till döden genom stening år 1995. Hon ska ha tvingats att prostituera sig av sin make, som var beroende av heroin, och utsatte henne för våld. Efter att ha blivit allvarligt slagen av sin make berättade hon för en av sina stamkunder att hon ville döda sin man. Kunden ska sedan ha mördat Kobra Najjars man. Kunden dömdes till döden, men blev benådad av offrets familj efter att ha betalat så kallade ”blodspengar” till dem. Kobra Najjar dömdes till åtta års fängelse för medhjälp i mordet på sin make, och till döden genom stening för äktenskapsbrott. Kobra Najjar har avtjänat sitt fängelsestraff och dödsdomen kan verkställas när som helst. Hon har lämnat in en nådeansökan för att få sitt straff omvandlat, och väntar på besked.

Förutom dessa sju skriver Amnesty i ett pressmeddelane från den 29:e september att de känner till två andra kvinnor i Iran som dömts till döden genom stening. Trots att Iran, i december 2002, meddelade att man infört ett tillfälligt stopp (moratorium) för dödsstraff genom stening, har det rapporterats att en man och en kvinna stenades till döds i maj 2006.

Amnesty har nu inlett en världsvid kampanj för att stoppa avrättningen av de sju kvinnorna. FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har klargjort att
rubricerandet av äktenskapsbrott och otukt som kriminella handlingar inte överensstämmer med mänskliga rättigheter. Att äktenskapsbrott bestraffas med döden genom stening innebär att Iran bryter mot den Internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter, som Iran har
ratificerat.

Läs mer om dessa kvinnor och delta i Amnesty blixtaktion för att stoppaavrättningarna på www2.amnesty.se

Webbredaktionen