Vad var det som hände?
Foajén på Scen Gavelius på den feministiska teatern Lacrimosa i Stockholm var full till sista stol när en mängd representanter från Feministiskt initiativ samlades, för att tillsammans prata av sig om valet.
På panelens stolar satt Maria Jansson och Devrim Mavi från Fi:s styrelse tillsammans med författaren Maria-Pia Boëthius och frilansjournalisten Anna-Klara Bratt.
– Nu vill man verkligen prata av sig, säger Görel Elf som ska hålla i kvällens samtal tillsammans med Kristina Hultman. Båda två var riksdagskandidater för Fi för en dryg vecka sedan.
Panelen får ge tre förklaringar till varför det gick som det gick. Maria-Pia Boëthius ser medierna som den främsta anledningen till att Fi inte kom in i riksdagen.
– Demokratin fungerar inte här i Sverige, säger hon med övertygelse i den hesa rösten.
Hon jämför hur Fi har behandlats i media med hur det var i Sverige innan valet 1994, när stödstrumporna dök upp.
– Någon frågade mig vad som hade hänt om vi hade bildat parti. ”Då hade dom dödat oss”, svarade jag.
Och även om Fi:s medlemmar inte dödades av media, bokstavligt talat, menar Maria-Pia att ”det började som en skakning på nedre däck” med dokumentärerna om könskriget i SVT, kort tid efter Fi:s bildande.
– ”Nu ska feminismen elimineras”, var den signal som medierna sände. Och 90 procent av svenska folket tror på att Fi står för att ”män är djur”, säger Maria-Pia.
Maria-Pia önskar att Fi skulle driva en lysande mediepolitik, då inga andra partier vågar. Hon tror inte att Fi och feminismen kommer att ha någon reell chans att driva sina frågor utan att själva ha mer mediemakt.
– Om vi inte köper en dagstidning eller tv-kanal kommer det aldrig att gå. Medierna kan vi inte besegra.
Anna-Klara Bratt som tidigare var chefredaktör för tidningen Arbetaren vill ”leverera en nykter analys” av valresultatet. Men trots det väcker hon en livlig diskussion. Hon tar mötesdeltagarna tillbaka i tiden till Fi:s bildande, medias påhopp, styrelsemedlemmars utsatthet, exponering av enskilda personer och avhopp.
– Man måste ha en inbyggd betablockerare för att hantera media. När det kom avhopp fick Fi hantera det för öppen ridå. Det finns inte utrymme för att ett enda misstag i media.
Det hettar till, både av dålig luft i den fulla lokalen och på grund av diskussionerna. Åsikterna går isär, skratt blandas med sammanbitna ansikten. Tydligen finns det en hel del annat än valresultatet att prata av sig om denna kväll.
När den första styrelsens medlemmar fått säga sitt om den första tiden i Fi tar Devrim Mavi över ordet och för oss tillbaka till kvällens ämne.
– Jag är jätteförbannad! Hetsen mot folkpartiet pågick i tre dagar, och de har begått lagbrott. Om vi hade sagt att vi är kvinnor och vi vill ha lite jämställdhet hade det varit lugnt. Det här handlar om vår fokus på konfliktperspektivet. Vi hade vårt tydliga hbt-perspektiv och antirasistiska perspektiv. Feminismen är inte rumsren. Det är inte tillåtet att prata om konfliktperspektiv.
Devrim Mavi har haft feber hela veckan efter valet och legat i sängen och funderat på vad Fi hade kunnat göra annorlunda under valrörelsen.
– Vi borde ha varit tydligare med att vi inte kommer att stödja en alliansregering som är mot kvinnor, mot invandrare och andra underordnade grupper. Politikerna säger att Sverige är jämställt. Vi har så mycket jämställdhet i Sverige att vi till och med vill exportera den till andra länder, säger Devrim och fnyser.
Devrim summerar valresultatet och att Fi inte kom in i riksdagen på ett annat sätt än Maria-Pia och Anna-Klara.
– Det är inte Fi:s fel, det är patriarkatets fel.
Då stormen av applåder har lagt sig i publiken efter Devrims uttalande vill Maria Jansson påminna mötet om något.
– Nu pratar vi om Fi som ett misslyckande, men vi har genomfört en sjuhelvetes valrörelse. Vi lyckades från en dag till en annan att få hela svenska folket att veta vad hbt betyder och människor att ifrågasätta varför de inte döper sin dotter till Ulf.
Marias tre förklaringar till Fi:s valresultat heter könsmaktsordning, nationalism och heteronormativitet, och hon förtydligar.
– Det är lätt att se de enkla förklaringarna, men man måste se strukturerna bakom.
Sverigedemokraterna har försvårat valrörelsen för Fi, då det används som argument för att Fi inte ska få komma och prata på vissa skolor. Kommer Fi måste sd också få komma, verkar ha varit resonemanget. Maria Jansson har sin egen analys av sverigedemokraternas valresultat och den valrörelse som bäddade för det.
– Media och partierna är nationalistiska. Jag kan inte tro på att skälet till tystnaden är rädslan för sverigedemokraterna. Tanken på nationen är stark inom alla partier, även inom Fi. Vi måste hela tiden ifrågasätta oss själva. Varför talar vi om folkbildning, folkhem och folktandvård?
Kvällens jag-kunde-inte-ha-sagt-det-bättre-själv:
”Vi kunde ha kört ett vitt heteroprojekt och då hade vi nog fått fler röster. Men det gick inte. Vi är feminister.”
Sandra Dahlén, som var med från början
”Vi har bråkat, vi har lipat och vi har jävlats med varandra. Men vi är kvar. Konflikt är inte farligt, om man kan gå vidare.”
Lotten Sunna från Fi:s styrelse
”Miljöpartiet fick 0,5 procent första gången de gick till val. Vi fick 0,7 så vi har spöat dem”
Maria Lindhgren, valberedare mm inför Fi:s årsmöte i Örebro
”Vänstermedia har svikit Fi. Du får vara feminist så länge som du är socialist. Men du får inte vara mot sexism, rasism och heteronormativitet.”
Lawen Mohtadi levererar en av kvällens intelligenta analyser
Webbredaktionen