Shirin Ebadi gästar Sverige

24 september 2006

Den iranska människorättskämpen och fredspristagaren Shirin Ebadi gästade Göteborgs bok- och biblioteksmässa i helgen och talar på Handelshögskolan i Stockholm måndag 25 september.

Under ett seminarium i Göteborg fick Ebadi frågan om vad omvärlden kan göra för att stötta en demokratisk utveckling i Iran, och hon svarade:

– Just nu pågår ett feministiskt upprop i Iran som samlat en miljon underskrifter i protest mot de otaliga lagar som kränker kvinnors mänskliga rättigheter i landet. Skriv om det, och uppmärksamma också alla de fångar som hungerstrejkar. Alla avrättningar mm. Just nu uppmärksammar omvärlden i princip bara frågan om anrikning av uran och ett eventuellt kärnvapenhot. Under tiden har två studenter hungerstrejkat till döds i fängelse i protest mot vidriga förhållanden, men ingen har uppmärksammat det. Genom att tala och skriva om det som händer i Iran, gör ni mest nytta.

Just nu väntar ännu en ung kvinna i Iran på avrättning. Brottet hon anklagas för enligt de religiösa lagarna i landet är ”otukt”. Otukt är en definition av brott och mänskliga handlingar som över huvudtaget inte hör hemma i en modern och demokratisk rättsskipning, eftersom den bygger på en sexistisk kvinnosyn där en sexuellt aktiv kvinna definieras som ”oren”, och därmed förtjänar straff. I synonymordboken beskrivs otukt som kyskhetsbrott, osedlighet, orenhet, hor, okyskt levnadssätt. På grund av diskrimineringen och förtrycket av kvinnor i Iran, samt droghandeln, är prostitution extremt vanligt. Utanför äktenskapet är kvinnor med barn i princip rättslösa.

Webbredaktionen