Efter valet: Stockholm

24 september 2006

Feministiskt initiativ ställde upp i fyra kommunala val och i ett landstingsval. Lokalt har Fi fått fler röster procentuellt än till riksdagsvalet. I Stockholms kommun fick Fi 1,14 procent, vilket motsvarar 5 521 röster.

Webbredaktionen ringde upp Berolin Deniz, medlem i F! Stockholm, för att prata om valet.

Vilka är dina reflektioner på valresultatet?
– Under valvakan fick jag en föraning på hur det skulle gå, jag hade självklart hoppats på fler röster. Jag känner mig lite besviken på bristande solidaritet från folk som inte vågat ta steget. Efter valet är det många som sagt till mig att de ville rösta på oss men inte vågade. Jag är också besviken på vuxna människor som kallar sig feminister, men som säger att de inte vet vad vi står för. Nu när det finns internet och telefoner så är det inte så svårt att ta reda på det, det är ett ansvar jag tycker man måste ta. Jag trodde att vi skulle få fler röster men känner inte nederlag alls. Jag är mycket stolt över vad vi åstadkommit med tanke på resurser och förutsättningar. Det här är bara början, nu går det bara framåt!

Vad händer i Fi Stockholm nu?
– Själv ligger jag efter med skolarbetet, så det har jag tagit itu med. I Fi kan vi inte stanna upp, vi måste ut och värva fler medlemmar. Vi måste ta vara på alla röster och ha aktiva medlemmar. Alla de tiotusentals människor som valde Fi på valdagen måste vi fånga upp. Det är frustrerande att media så tydligt väljer bort oss, även om nästan allt vi gör är historiskt och revolutionerande, som till exempel att vi har en utrikesfödd talesperson. Enskilda journalister hånar oss öppet och förvränger vår politik. Men ju fler vi är desto snabbare går budskapet fram, vi behöver synas mer, fixa jippos och evenemang. Vi måste se långsiktigt.

Vad tycker du F! ska göra nationellt?
– Vi är i akut behov av att bli fler, vi måste bli 10 000 personer till nästa val! Media har ju inte varit vår bästa vän hittills och om vi ska palla en valrörelse till, måste vi hitta andra kanaler. Ju fler vi är, desto svårare blir det för makten att tiga ihjäl oss. Vi måste också börja tänka på finansieringen och planera hur vi ska få in mer pengar. Demokrati handlar om att agera politiskt även mellan valen. Vi ska bygga upp förtroendet hos väljarna och ta oss tid att träffa ungdomar och gymnasieelever. Vi måste visa alla unga feminister att vi finns för dem och få in dem i rörelsen. Sammantaget tycker jag att vi har tagit ett viktigt första steg och jag tror att folk kommer våga rösta på oss nästa gång. Vi som är med i Fi har ju gått med för att vi vill förändra politiken, det är inget som försvinner, vi är här för att stanna!

Webbredaktionen