Reflektioner från Malmö

24 september 2006

Det är vi som gjort demokratin! Det är vi som har fört in de nyanser som saknats i den politiska debatten under valrörelsen då de verkligen som mest behövts. Demokrati är någonting man gör, inte någonting som är, och vi har gjort den dag efter dag!

Vi klådde inte enprocentsspärren riktigt, det räckte inte hela vägen in i riksdagen den här gången, men det är ändå en bra bit på vägen! Nu har vi etablerat oss, många vet att vi finns, och väldigt många är väldigt positiva till det Fi står för!

I valstugan i Malmö har de positiva reaktionerna inte alls låtit vänta på sig. Många har varit jättenyfikna och vetgiriga! En jättebonus är också att vi i viss mån fungerat som en fackla i häcken på de etablerade riksdagspartierna. Genom vår närvaro lyfte folkpartiets valarbetare frågan om mäns våld mot kvinnor, och gick aktivt ut bland folk och delade ut sin informationsflyer på temat. Socialdemokraternas valarbetare å andra sidan lyfte sina förslag för en mer feministisk politik och delade ut dom! Utan oss hade det knappast hänt!

Vi har ägnat oss åt massiv folkbildning och försett människor med en alternativ bild av världens mest jämställda land. En bild som beskriver att det finns mycket kvar att göra i likavärdesfrågorna och dessutom att det finns många som är beredda att kämpa för att det ska bli bättre!

Det har på flera sätt varit ett historiskt val. För första gången i världshistorien kunde man rösta på ett feministiskt parti! Vi har pratat med tusentals människor om alla möjliga frågor, från stort till smått, med den saken gemensam att vi vill ha en rättvisare värld att leva i. Det är underbart att ha träffat alla fantastiska människor som med brinnande entusiasm verkligen personifierat faktumet att en annan värld är möjlig!

Sen får vi inte glömma bort att glädjas åt det lilla. Vi vann inte valet, men vi vann vadet. Hundra spänn till oss – en man blev statsminister!

Bästa hälsningar!
Rasmus Fonseca
Mikael Almén

Fi Malmö

Ps: I Malmö kör vi igång direkt efter valet. Här firar vi regnbågsveckan genom att Fi deltar i regnbågsparaden, Devrim Mavi kommer och håller seminarium och vi planerar att ha någon slags informationsbord för att berätta mer om Fi. Dessutom kommer vi att ha utvärderingsmöte nu efter valet och planerar aktioner för framtiden, såsom spännande gästföreläsningar med feministiska förtecken. Kort sagt. Nu rullar det på! Mer info om vad som händer i Malmö finns på: femi.se